Wykonanie

Po klasycznym jabłeczniku przyszedł czas na ciasto ze
śliwkami. Ciasta są do siebie bardzo podobne tylko w
jabłkowym do ciasta kruchego dodawałam
ser a tu już nie. Kruche ciasto z
śliwkowo cynamonowym nadzieniem.
Cynamonu w nadzieniu nie ma zbyt wiele, ale żeby była wyczuwalna nutka korzenna postanowiłam dodatkowo oprószyć wierzch ciasta
przyprawą do piernika co sprawia, że ciasto nabiera bardziej wyrazistego smaku, ale nie nachalnego. Fajnie to wszystko razem smakuje.Polecam!Składniki:Ciasto:750 g
mąki (przesianej)400 g
masła pokrojonego w kostkę250 g
cukru pudru3
jajka1-2 łyżki zimnej
wodyNadzienie:2 kg
śliwek3 opakowania budyniu
śmietankowego100 g
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżeczki
cynamonuszczypta
gałki muszkatołowej2 łyżki
kaszy mannyjajko + łyżka
mlekaLukier:120 g
cukru pudrusok z cytrynycynamon albo
przyprawa do piernika do posypaniaForma: 43x25 cmZ podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.Nadzienie:
Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, zalać 200 ml
wody, wsypać
cukier,
cynamon,
cukier waniliowy i
gałkę muszkatołowa. Dusić na małym ogniu około 10 minut. Budynie wymieszać ze 150 ml
wody dodać do
śliwek i chwilkę mieszać tak do zgęstnienia. Odstawić i lekko przestudzić.2/3 ciasta rozwałkować najlepiej
między dwoma arkuszami pergaminu do rozmiarów formy + 5 cm marginesu. Przełożyć do wyłożonej pergaminem formy, docisnąć do brzegów, nadmiar wychodzący z poza formy obciąć nożem. Środek ciasta posypać
kaszą manną, wlać nadzienie i wyrównać. Pozostałe ciasto rozwałkować do wymiarów formy, przenieść na nadzienie i lekko docisnąć. Wierzch posmarować rozkłóconym
jajkiem z
mlekiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 50 minut ( wierzch musi być lekko złotawy). Przestudzone ciasto lukrujemy i na koniec delikatnie posypujemy
przyprawą do piernika.