ßßß
Po klasycznym jabłeczniku przyszedł czas na ciasto ze śliwkami. Ciasta są do siebie bardzo podobne tylko w jabłkowym do ciasta kruchego dodawałam ser a tu już nie. Kruche ciasto z śliwkowo cynamonowym nadzieniem. Cynamonu w nadzieniu nie ma zbyt wiele, ale żeby była wyczuwalna nutka korzenna postanowiłam dodatkowo oprószyć wierzch ciasta przyprawą do piernika co sprawia, że ciasto nabiera bardziej wyrazistego smaku, ale nie nachalnego. Fajnie to wszystko razem smakuje.Polecam!Składniki:Ciasto:750 g mąki (przesianej)400 g masła pokrojonego w kostkę250 g cukru pudru3 jajka1-2 łyżki zimnej wodyNadzienie:2 kg śliwek3 opakowania budyniu śmietankowego100 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżeczki cynamonuszczypta gałki muszkatołowej2 łyżki kaszy mannyjajko + łyżka mlekaLukier:120 g cukru pudrusok z cytrynycynamon albo przyprawa do piernika do posypaniaForma: 43x25 cmZ podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.Nadzienie: Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, zalać 200 ml wody, wsypać cukier, cynamon, cukier waniliowy i gałkę muszkatołowa. Dusić na małym ogniu około 10 minut. Budynie wymieszać ze 150 ml wody dodać do śliwek i chwilkę mieszać tak do zgęstnienia. Odstawić i lekko przestudzić.2/3 ciasta rozwałkować najlepiej między dwoma arkuszami pergaminu do rozmiarów formy + 5 cm marginesu. Przełożyć do wyłożonej pergaminem formy, docisnąć do brzegów, nadmiar wychodzący z poza formy obciąć nożem. Środek ciasta posypać kaszą manną, wlać nadzienie i wyrównać. Pozostałe ciasto rozwałkować do wymiarów formy, przenieść na nadzienie i lekko docisnąć. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 50 minut ( wierzch musi być lekko złotawy). Przestudzone ciasto lukrujemy i na koniec delikatnie posypujemy przyprawą do piernika.