Wykonanie

W
sumie jadłam już trzy rodzaje ciasta
bazyliowego z
truskawkami, z samym
serkiem mascarpone i ten z
malinami. I zdecydowanie najlepszy, najpyszniejszy jest ten z
malinami. Ciasto wyszło przepyszne! Jest mięciutkie, lekko wilgotnawe, połączenie smaku
cytryny i
bazylii świetnie do siebie pasuje. A masa! mniammm, obłęd! Polecam naprawdę warto przygotować to ciasto! Aha, po upieczeniu ciasto delikatnie mi opadło, ale po przekrojeniu zakalca nie było. Więc proszę się nie przerażać jak Wam trochę opadnie :DSkładniki:Ciasto:duży pęczek
bazylii200 ml
oliwy z oliwek5
jajek100 g
cukru160 g
mąki (przesianej)1,5 łyżeczki
sodyskórka z jednej
cytryny1 łyżeczka
soku z cytrynyNadzienie:500 g
malin50 g
cukru250 g
serka mascarponecukier puderTortownica 21 cmKilka listków
bazylii odkładamy do dekoracji, pozostałe liście miksujemy z
oliwą z oliwek.
Żółtka ucieramy z
cukrem do momentu aż
cukier się rozpuści a
żółtka zbieleją. Cały czas ucierając wlewamy cienkim strumykiem
oliwę, następnie wsypujemy
mąkę wymieszana z
sodą,
skórkę z cytryny i sok. Mieszamy do połączenia składników.
Białka ubijamy na sztywno, przekładamy do masy i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy pergaminem, wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Pieczemy w 180*C. Po przestudzeniu kroimy ciasto na dwa krążki.250 g
malin umieszczamy w garnku, zasypujemy
cukrem i ustawiamy na mały płomień. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając i czekamy aż
maliny się rozpadną. Całość przecedzamy przez geste sitko, mieszamy delikatnie łyżką żeby sok przeleciał a pestki zostały.
Sok malinowy studzimy.
Serek mascarpone łączymy z
sokiem. Na jeden blat ciasta wykładamy nadzienie, przykrywamy drugim a na górze układamy pozostałe
maliny, oprószamy
cukrem pudrem i dekorujemy listkami
bazylii. Przechowujemy w lodówce.


źródło