ßßß Cookit - przepis na Ciasto bazyliowo - malinowe

Ciasto bazyliowo - malinowe

nazwa

Wykonanie

W sumie jadłam już trzy rodzaje ciasta bazyliowego z truskawkami, z samym serkiem mascarpone i ten z malinami. I zdecydowanie najlepszy, najpyszniejszy jest ten z malinami. Ciasto wyszło przepyszne! Jest mięciutkie, lekko wilgotnawe, połączenie smaku cytryny i bazylii świetnie do siebie pasuje. A masa! mniammm, obłęd! Polecam naprawdę warto przygotować to ciasto! Aha, po upieczeniu ciasto delikatnie mi opadło, ale po przekrojeniu zakalca nie było. Więc proszę się nie przerażać jak Wam trochę opadnie :D
Składniki:
Ciasto:
duży pęczek bazylii
200 ml oliwy z oliwek
5 jajek
100 g cukru
160 g mąki (przesianej)
1,5 łyżeczki sody
skórka z jednej cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
Nadzienie:
500 g malin
50 g cukru
250 g serka mascarpone
cukier puder
Tortownica 21 cm
Kilka listków bazylii odkładamy do dekoracji, pozostałe liście miksujemy z oliwą z oliwek. Żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż cukier się rozpuści a żółtka zbieleją. Cały czas ucierając wlewamy cienkim strumykiem oliwę, następnie wsypujemy mąkę wymieszana z sodą, skórkę z cytryny i sok. Mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno, przekładamy do masy i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy pergaminem, wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Pieczemy w 180*C. Po przestudzeniu kroimy ciasto na dwa krążki.
250 g malin umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i ustawiamy na mały płomień. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając i czekamy aż maliny się rozpadną. Całość przecedzamy przez geste sitko, mieszamy delikatnie łyżką żeby sok przeleciał a pestki zostały. Sok malinowy studzimy. Serek mascarpone łączymy z sokiem. Na jeden blat ciasta wykładamy nadzienie, przykrywamy drugim a na górze układamy pozostałe maliny, oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy listkami bazylii. Przechowujemy w lodówce.
źródło
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/08/ciasto-bazyliowo-malinowe.html