ßßß
Na blogu będą pojawiać się przepisy typowo świąteczne. Pomysłów w głowie jest wiele, ale nie wiem czy zdążę z realizacją wszystkich :D Taka fajną zapowiedzią przepisów świątecznych jest tort pomarańczowo-śmietankowy. Bazę stanowi ciasto do przygotowania, którego użyłam całych pomarańczy wraz ze skórką i miąższem. Ciasto jest intensywne w smaku, bardzo pomarańczowe, ale nie jest gorzkie. Za nadzienie posłużyła klasyka czyli serek mascarpone i śmietana kremówka. Całość uzupełnia lukier wykonany z cukru pudru i mleka. Smak pomarańczy i śmietanki fantastycznie do siebie pasują i tworzą niezwykłą całość. Ten tort na pewno znajdzie miejsce na moim świątecznym stole. Polecam!Składniki:2 szklanki mąki1 szklanka cukru4 jajka2 pomarańcze1/3 szklanki oliwy z oliwekszczypta soli2 łyżeczki sodyKrem:500 g sera mascarpone200 ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudruDodatkowo:1 szklanka cukru pudru1,5 łyżki mleka0,5 szklanki wody z sokiem cytrynowymTortownica 21 cm, pergaminem wykładamy tylko dnoNajlepsze są pomarańcze ekologiczne jeśli takich nie mamy należy je sparzyć i porządnie wyszorować skórkę. Następnie odcinamy końce, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy na papkę. Dolewamy oliwę z oliwek i jeszcze raz miksujemy. W osobnej misce ubijamy jajka i stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy tak długo aż cukier się nie rozpuści a masa zgęstnieje. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce pomarańcze, następnie mąkę wymieszaną z sodą i solą. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Przekładamy do foremki i pieczemy do suchego patyczka około 45 minut w 180*C. Studzimy. Kroimy na trzy placki i delikatnie nasączamy wodą z sokiem cytrynowym.Nadzienie: Ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy po łyżce serek i cukier. Mieszamy do połączenia składników.Placki ciasta przekładamy przygotowanym kremem.Do szklanki cukru pudru dodajemy mleko i mieszamy tak aby powstał gesty lukier. Polewamy wierzch ciasta. Trzymamy w lodówce.