Wykonanie

Na blogu będą pojawiać się przepisy typowo świąteczne. Pomysłów w głowie jest wiele, ale nie wiem czy zdążę z realizacją wszystkich :D Taka fajną zapowiedzią przepisów świątecznych jest tort
pomarańczowo-
śmietankowy. Bazę stanowi ciasto do przygotowania, którego użyłam całych
pomarańczy wraz ze skórką i miąższem. Ciasto jest intensywne w smaku, bardzo
pomarańczowe, ale nie jest gorzkie. Za nadzienie posłużyła klasyka czyli
serek mascarpone i
śmietana kremówka. Całość uzupełnia
lukier wykonany z
cukru pudru i
mleka. Smak
pomarańczy i
śmietanki fantastycznie do siebie pasują i tworzą niezwykłą całość. Ten tort na pewno znajdzie miejsce na moim świątecznym
stole. Polecam!Składniki:2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru4
jajka2
pomarańcze1/3 szklanki
oliwy z oliwekszczypta
soli2 łyżeczki
sodyKrem:500 g
sera mascarpone200 ml
śmietany kremówki2 łyżki
cukru pudruDodatkowo:1 szklanka
cukru pudru1,5 łyżki
mleka0,5 szklanki
wody z sokiem cytrynowymTortownica 21 cm, pergaminem wykładamy tylko dnoNajlepsze są
pomarańcze ekologiczne jeśli takich nie mamy należy je sparzyć i porządnie wyszorować skórkę. Następnie odcinamy końce, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy na papkę. Dolewamy
oliwę z oliwek i jeszcze raz miksujemy. W osobnej misce ubijamy
jajka i stopniowo wsypujemy
cukier. Ubijamy tak długo aż
cukier się nie rozpuści a masa zgęstnieje. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce
pomarańcze, następnie
mąkę wymieszaną z
sodą i
solą. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Przekładamy do foremki i pieczemy do suchego patyczka około 45 minut w 180*C. Studzimy. Kroimy na trzy placki i delikatnie nasączamy
wodą z sokiem cytrynowym.Nadzienie: Ubijamy
śmietanę kremówkę, dodajemy po łyżce
serek i
cukier. Mieszamy do połączenia składników.Placki ciasta przekładamy przygotowanym kremem.Do szklanki
cukru pudru dodajemy
mleko i mieszamy tak aby powstał gesty
lukier. Polewamy wierzch ciasta. Trzymamy w lodówce.