Wykonanie
Coś szybkiego do niedzielnej
kawy - orzeźwiające, wilgotne w środku, przepyszne babeczki
pomarańczowe. Uprzedzam, że ciężko pohamować ślinotok, kiedy babeczki są w piekarniku, a to za sprawą rewelacyjnego zapachu roznoszącego się po całym domu. Uwielbiam takie słodkości: minimum pracy - maksimum przyjemności :)

Składniki (na 12 - 16 szt., w zależności od wielkości papilotek):Babeczki:2 szklanki *
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli3/4 szklanki
cukruskórka otarta z 1
pomarańczy (wcześniej sparzonej)2/3 szklanki
soku pomarańczowego100-110 g stopionego
masła2
jajka* odmierzamy szklanką o poj. 250 mlKrem
pomarańczowy:200 g
śmietany kremówki 36%250 g
serka mascarpone3 łyżki
cukru pudruskórka otarta z 1
pomarańczyDodatkowo:2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej w kostkachPrzygotowanie:Babeczki:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C (termoobieg: 160 ° C).2.
Masło rozpuścić i odstawić, żeby przestygło.3.
Mąkę, proszek i
sodę przesiać do miski, dodać
cukier, szczyptę
soli i wymieszać.4. Następnie dodać składniki mokre:
sok pomarańczowy,
jajka,
skórkę pomarańczową i stopione
masło, wszystko razem chwilę miksować - do połączenia składników.5. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 2/3 wysokości.6. Piec ok. 20 min. Odstawić do wystygnięcia.Źródło/ Inspiracja: arabeskawaniliowa.blogspot.comKrem
pomarańczowy:1. W misie miksera umieścić dobrze schłodzoną
śmietanę kremówkę i
serek mascarpone.2. Dodać startą
skórkę pomarańczową i stopniowo dosypywać
cukier puder.3. Miksować do momentu otrzymania gęstej masy, byle nie za długo, żeby krem się nie zwarzył.4. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny.5. Po tym czasie przygotować worek cukierniczy z tylką 1M i udekorować babeczki, na koniec posypać kandyzowaną
skórką pomarańczową.
