ßßß Cookit - przepis na Babeczki pomarańczowe

Babeczki pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

Coś szybkiego do niedzielnej kawy - orzeźwiające, wilgotne w środku, przepyszne babeczki pomarańczowe. Uprzedzam, że ciężko pohamować ślinotok, kiedy babeczki są w piekarniku, a to za sprawą rewelacyjnego zapachu roznoszącego się po całym domu. Uwielbiam takie słodkości: minimum pracy - maksimum przyjemności :)
Składniki (na 12 - 16 szt., w zależności od wielkości papilotek):
Babeczki:
2 szklanki * mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy (wcześniej sparzonej)
2/3 szklanki soku pomarańczowego
100-110 g stopionego masła
2 jajka
* odmierzamy szklanką o poj. 250 ml
Krem pomarańczowy:
200 g śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1 pomarańczy
Dodatkowo:
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej w kostkach
Przygotowanie:
Babeczki:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C (termoobieg: 160 ° C).
2. Masło rozpuścić i odstawić, żeby przestygło.
3. Mąkę, proszek i sodę przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli i wymieszać.
4. Następnie dodać składniki mokre: sok pomarańczowy, jajka, skórkę pomarańczową i stopione masło, wszystko razem chwilę miksować - do połączenia składników.
5. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 2/3 wysokości.
6. Piec ok. 20 min. Odstawić do wystygnięcia.
Źródło/ Inspiracja: arabeskawaniliowa.blogspot.com
Krem pomarańczowy:
1. W misie miksera umieścić dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę i serek mascarpone.
2. Dodać startą skórkę pomarańczową i stopniowo dosypywać cukier puder.
3. Miksować do momentu otrzymania gęstej masy, byle nie za długo, żeby krem się nie zwarzył.
4. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
5. Po tym czasie przygotować worek cukierniczy z tylką 1M i udekorować babeczki, na koniec posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/04/babeczki-pomaranczowe.html