Wykonanie
Nie wyobrażam sobie lata bez
bazylii. Używam jej do
sałaty, caprese, pesto, pasty, do wszystkiego co najlepsze latem. Jest niezbędna. A do ciasta
bazyliowego potrzebne są aż dwa pęczki.To cudowne letnie ciasto, lekkie, pachnące
bazylią i
truskawkami. Wilgotne i aromatyczne, pełne listków
bazylii, przełożone
śmietankową warstwą
mascarpone, podane ze świeżymi
owocami, to najlepszy deser.Aniu, przepis na Twoje życzenie.Ciasto jest w miarę łatwe, dość szybkie, do tego rewelacyjnie smaczne, przepis na gorące
słoneczne lato.


Składniki: na małą 23-25 cm tortownicę2 pęczki
bazylii200ml
oliwy virgin5
jajek140g
cukru160g
mąkiszczypta
soliskórka starta z 1
cytrynygarść
truskawek150g
mascarpone3 łyżki
cukru pudrucukier puder do posypania


Jak zrobiłam:Oddzieliłam
białka od
żółtek.
Żółtka ubiłam ze 100g
cukru na białą, puszystą masę.
Oliwę zmiksowałam z posiekanym 1 pęczkiem
bazylii, a
potem dodałam do
żółtek. Całość dobrze wymieszałam. Do
żółtek z
oliwą wsypałam przesianą
mąkę i
skórkę z cytryny.
Białka ubiłam ze szczyptą
soli na sztywną masę, a pod koniec dodałam pozostałe 40g
cukru i ubijałam jeszcze przez chwilę, aż całość była sztywna i lśniąca. Ubite
białka dodałam do reszty, delikatnie wymieszałam łyżką. Dodałam jeszcze połowę listków z drugiego pęczka
bazylii, poszarpanych - pozostałą część zostawiłam do dekoracji. Wymieszałam.Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyłam do formy, piekłam w 180'C przez 45 minut, aż wyrosło i lekko się zrumieniło, do suchego patyczka.Wystudziłam dokładnie przed przełożeniem.Wystudzone ciasto przekroiłam na pół.
Mascarpone ubiłam mikserem z
cukrem pudrem i krem wyłożyłam na wierzchu dolnej części. Przykryłam górą ciasta i docisnęłam.Podałam z
truskawkami i pozostałą częścią liści
bazylii oprószone
cukrem pudrem.

