Wykonanie
Idealne ciasto na początek lata! Choć przyznaję, że w Bełchatowie
truskawki powolutku się kończą. Tych większych, bardziej okazałych
truskawek już nie ma. Pozostały małe, krwistoczerwone słodziaki, które idealne nadają się na
przetwory.Przepis na to ciasto wzięłam z mojej
torebki...Tak, tak z
torebki! Przepis przeleżał w niej równiutko 2 lata, kiedy to lecąc na "moje wielkie, greckie wakacje nr.1" wyrwałam kartkę z gazetki w samolocie. Kartkę złożyłam na 4 i wcisnęłam w najmniejszą kieszonkę na zamek mojej
torebki, aby jej nie zgubić. Skłamałabym, gdybym napisała że wcześniej jej nie znalazłam...Widziałam ją kilka
razy, w tym podczas podróży na "moje wielkie, greckie wakacje nr.2". Musiałam jednak DOJRZEĆ do tego, aby przepis wyciągnąć i upiec ciasto...I teraz pewnie zapytacie: "Andźka, co Ty tam masz w tej swojej torebce?". A ja Wam
powiem, że wbrew temu, co napisałam powyżej nie mam w torebkach wiertarek, śrubokrętów, czy innych rzeczy, o których tak głośno w różnych kawałach. Mam jednak jedną rzecz, która mężczyzn dziwi, a u moich koleżanek wzbudza podziw. To klucze. Poradziłam sobie z problemem wiecznego wyrzucania wnętrza torebek w poszukiwaniu kluczy. Moje klucze przechowuje w torebce w towarzystwie 3 breloczków, które łącznie ważą chyba z 0,5kg...Można? Można! :) A co Wy macie ciekawego w torebkach?

Składniki na małą okrągłą blaszkę:2 pęczki
bazylii200ml
oliwy z oliwek5
jajek140g
cukru160g
mąkiszczypta
soliskórka z cytryny+ ok. 300g
truskawekOddzielamy
białka od
żółtek.
Żółtka ucieramy z połową
cukru, aż będą puszyste.
Oliwę miksujemy z jednym pęczkiem
bazylii, a następnie dodajemy do niej utarte
żółtka z
cukrem. Dodajemy
mąkę i skórkę otartą z
cytryny.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną
soli, pod koniec dodając pozostałą część
cukru. Masę
białkową delikatnie dodajemy do pozostałego ciasta i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Na wierzchu ciasta wykładamy połowę, drobno pokrojonych
truskawek i wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 170 stopni przez 45 minut.

Po wystudzeniu ciasto dekorujemy pozostałymi listkami
bazylii oraz
truskawkami. Posypujemy ew.
cukrem pudrem.Smacznego!