Wykonanie

Jedno z tych ciast, które zawsze wychodzi, szybko się robi i rewelacyjnie smakuje. Ma
maślany smak, jest puszyste, mięciutkie, wilgotne a dodatek kokosowej kruszonki,
mango i
truskawek sprawia, że ciasto nabiera egzotycznego charakteru.Składniki:2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru250 ml słodkiej
śmietany ( u mnie 30%)*4
jajka2 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczeniaKruszonka:100 g
masła100 g
wiórków kokosowych *1/4 szklanki
cukruokoło 150 g
mango*około 150 g
truskawek *Wszystkie składniki ciasta powinny
mieć temperaturę pokojową i pamiętajmy o przesianiu
mąki.
Jajka ubijamy na najniższych obrotach gdy już będą podbite wsypujemy pomalutku szklankę
cukru i
cukier waniliowy. Ubijamy do momentu rozpuszczenia
cukru. Następnie na przemian dodajemy
mąkę wymieszaną z proszkiem i
śmietanę. Mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem tortownicy o wymiarach 21 cm. Na cieście układamy drobno pokrojone
owoce. Podpiekamy 15 minut w 180*C.Kruszonka: Rozpuszczamy
masło, wsypujemy
cukier i wiórki. Chwilę mieszamy. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i posypujemy kruszonką. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze około 25-30 minut.

*
Mango można zastąpić
brzoskwinią*
Wiórki kokosowe można zamienić na siekane
migdały*
Śmietanę kremówkę można zastąpić inną słodką
śmietanką