ßßß Cookit - przepis na Ciasto z truskawkami, mango i kokosową kruszonką

Ciasto z truskawkami, mango i kokosową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Jedno z tych ciast, które zawsze wychodzi, szybko się robi i rewelacyjnie smakuje. Ma maślany smak, jest puszyste, mięciutkie, wilgotne a dodatek kokosowej kruszonki, mango i truskawek sprawia, że ciasto nabiera egzotycznego charakteru.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
250 ml słodkiej śmietany ( u mnie 30%)*
4 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
100 g masła
100 g wiórków kokosowych *
1/4 szklanki cukru
około 150 g mango*
około 150 g truskawek *
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową i pamiętajmy o przesianiu mąki.
Jajka ubijamy na najniższych obrotach gdy już będą podbite wsypujemy pomalutku szklankę cukru i cukier waniliowy. Ubijamy do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i śmietanę. Mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem tortownicy o wymiarach 21 cm. Na cieście układamy drobno pokrojone owoce. Podpiekamy 15 minut w 180*C.
Kruszonka: Rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i wiórki. Chwilę mieszamy. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i posypujemy kruszonką. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze około 25-30 minut.
* Mango można zastąpić brzoskwinią
* Wiórki kokosowe można zamienić na siekane migdały
* Śmietanę kremówkę można zastąpić inną słodką śmietanką
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/06/ciasto-z-truskawkami-mango-i-kokosowa.html