Wykonanie
Sezon na
truskawki u mnie już w pełni otwarty. Zaczynam od szybkiego deseru. Przepis pochodzi od Nigelli z jej książki " Kuchnia. Przepisy z
serca domu ". Słodkie i miękkie
truskawki idealnie komponują się z chrupiącymi
migdałami i kruszonką. A zapach
truskawkowo-
waniliowy unoszący się po kuchni - coś wspaniałego. Taka mała namiastka lata. Idealny poprawiacz humoru gdy na dworze leje deszcz jak u nas wczoraj. Gorąco polecam :)
Składniki :500 g
truskawek50 g miałkiego
cukru25 g mielonych
migdałów4 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoTruskawki myjemy,odcinamy szypułki, przekładamy do naczynia do zapiekana ( u Nigelli okrągła forma żaroodporna ok 21 cm średnicy i 4 cm głębokości . U mnie kokilki ). Dodajemy
cukier, mielone
migdały, ekstrakt. Mieszamy.Kruszonka :110 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia75 g zimnego
masła pokrojonego w mniejsze kawałki100 g
migdałów w płatkach75 g
cukru demerara
Śmietana kremówka do podania ( pominęłam )
Mąkę łączymy z
proszkiem do pieczenia, dodajemy
masło, które wcieramy palcami w
mąkę tak aby powstały grudki. Dodajemy
migdały,
cukier i za pomocą widelca mieszamy całość. Kruszonkę wysypujemy na wierzch
truskawek.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 30 minut aż kruszonka nabierze złotego koloru a sok z
truskawek zacznie bulgotać po bokach naczynia.Z racji tego, że robiłam z połowy porcji i w kokilkach czas pieczenia zmniejszył się. Moje
truskawki spędziły w piekarniku około 15 minut.Podajemy ze schłodzoną kremówką. Ja pominęłam same smakują równie znakomicie.Smacznego :)