ßßß Cookit - przepis na Truskawki z migdałami pod kruszonką

Truskawki z migdałami pod kruszonką

nazwa

Wykonanie

Sezon na truskawki u mnie już w pełni otwarty. Zaczynam od szybkiego deseru. Przepis pochodzi od Nigelli z jej książki " Kuchnia. Przepisy z serca domu ". Słodkie i miękkie truskawki idealnie komponują się z chrupiącymi migdałami i kruszonką. A zapach truskawkowo-waniliowy unoszący się po kuchni - coś wspaniałego. Taka mała namiastka lata. Idealny poprawiacz humoru gdy na dworze leje deszcz jak u nas wczoraj. Gorąco polecam :)
Składniki :
500 g truskawek
50 g miałkiego cukru
25 g mielonych migdałów
4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Truskawki myjemy,odcinamy szypułki, przekładamy do naczynia do zapiekana ( u Nigelli okrągła forma żaroodporna ok 21 cm średnicy i 4 cm głębokości . U mnie kokilki ). Dodajemy cukier, mielone migdały, ekstrakt. Mieszamy.
Kruszonka :
110 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g zimnego masła pokrojonego w mniejsze kawałki
100 g migdałów w płatkach
75 g cukru demerara
Śmietana kremówka do podania ( pominęłam )
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, które wcieramy palcami w mąkę tak aby powstały grudki. Dodajemy migdały, cukier i za pomocą widelca mieszamy całość. Kruszonkę wysypujemy na wierzch truskawek.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 30 minut aż kruszonka nabierze złotego koloru a sok z truskawek zacznie bulgotać po bokach naczynia.
Z racji tego, że robiłam z połowy porcji i w kokilkach czas pieczenia zmniejszył się. Moje truskawki spędziły w piekarniku około 15 minut.
Podajemy ze schłodzoną kremówką. Ja pominęłam same smakują równie znakomicie.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/05/Truskawki-z-migdalami-pod-kruszonka.html