ßßß Cookit - przepis na Babeczki z truskawkami

Babeczki z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Mięciutkie, smaczne i proste babeczki z dodatkiem jogurtu i sezonowych owoców. Migdały dodają im aromatu i wilgoci. Nie wiadomo kiedy znikają ze stołu ;-).
Składniki na 12 sztuk:
60 g masła
niecałe 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka jogurtu naturalnego lub greckiego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
pół łyżeczki ekstraktu z migdałów
250 g truskawek, pokrojonych na kawałki
Dodatkowo:
perłowy cukier do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać z migdałami i odłożyć.
W misie miksera umieścić masło z cukrem. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstrakty, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki na zmianę z jogurtem, wymieszać szpatułką do połączenia.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Do każdej z nich nałożyć ciasta, wypełniając papilotki prawie do pełna (pół cm od ich górnej krawędzi). W babeczki powciskać truskawki. Posypać perłowym cukrem.
Piec w temperaturze 165ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-z-truskawkami