Wykonanie
Mięciutkie, smaczne i proste babeczki z dodatkiem
jogurtu i sezonowych
owoców.
Migdały dodają im aromatu i wilgoci. Nie wiadomo kiedy znikają ze stołu ;-).Składniki na 12 sztuk:60 g
masłaniecałe 3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka1,5 szklanki
mąki pszennejpół szklanki zmielonych
migdałów1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej1 szklanka
jogurtu naturalnego lub greckiego1 łyżeczka ekstraktu z
waniliipół łyżeczki ekstraktu z
migdałów250 g
truskawek, pokrojonych na kawałkiDodatkowo:perłowy
cukier do posypaniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną przesiać z
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną, wymieszać z
migdałami i odłożyć.W misie miksera umieścić
masło z
cukrem. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstrakty, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki na zmianę z
jogurtem, wymieszać szpatułką do połączenia.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Do każdej z nich nałożyć ciasta, wypełniając papilotki prawie do pełna (pół cm od ich górnej krawędzi). W babeczki powciskać
truskawki. Posypać perłowym
cukrem.Piec w temperaturze 165ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Smacznego :-).