ßßß Cookit - przepis na Migdałowy biszkopt z nadzieniem serowym i truskawkami

Migdałowy biszkopt z nadzieniem serowym i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Ostatnio naszła nas myśl, na coś "dobrego". Lekkiego, smacznego i owocowego zarazem. Przewertowałyśmy gazety i znalazłyśmy pomysł na proste migdałowe ciasto z nadzieniem serowym i truskawkami. Przepis wydawał się całkiem prosty, więc wzięłyśmy się do roboty. Ciasto faktycznie okazało się bardzo proste w przygotowaniu i niebywale smaczne. Łączy w sobie delikatny migdałowy biszkopt z pysznym nadzieniem serowym, a całość jest uzupełniona pysznymi truskawkami. To jest nasz obecny numer 1 na sobotnie desery.
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania: 15 minut + 50 minut pieczenia
Składniki:
Na biszkopt:
200g cukru
200g mąki pszennej
175g masła
75g jogurtu naturalnego
50g mielonych migdałów
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie :
250g truskawek
200g serka śmietankowego
25g cukru
1 jajko
Garść płatków migdałów
W małej misce mieszamy elementy nadzienia serowego tj. serek śmietankowy, jajko oraz cukier. Masa po wymieszaniu powinna być płynna. Odstawiamy ją na bok. W dużej misce umieszczamy miękkie masło, cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały, jogurt, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Całość ucieramy mikserem. Truskawki odszypułkowujmy i kroimy w plasterki. Okrągłą formę do tortownicy ( nasz miała śr. 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Wylewamy do niej połową ciasta. Rozsypujemy połowę truskawek oraz wykładamy połowę masy sernikowej. Na to delikatnie wykładamy pozostałe ciasto i ponownie obsypujemy truskawkami i wykładamy masę serową. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym na 160 stopni (termoobieg) do tzw. suchego patyczka. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/06/migdaowy-biszkopt-z-nadzieniem-serowym.html