Wykonanie
Ostatnio naszła nas myśl, na coś "dobrego". Lekkiego, smacznego i
owocowego zarazem. Przewertowałyśmy gazety i znalazłyśmy pomysł na proste
migdałowe ciasto z nadzieniem
serowym i
truskawkami. Przepis wydawał się całkiem prosty, więc wzięłyśmy się do roboty. Ciasto faktycznie okazało się bardzo proste w przygotowaniu i niebywale smaczne. Łączy w sobie delikatny
migdałowy biszkopt z pysznym nadzieniem
serowym, a całość jest uzupełniona pysznymi
truskawkami. To jest nasz obecny numer 1 na sobotnie desery.
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: 8-10Czas przygotowania: 15 minut + 50 minut pieczeniaSkładniki:Na
biszkopt:200g
cukru200g
mąki pszennej175g
masła75g
jogurtu naturalnego50g mielonych
migdałów4
jajka2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaNadzienie :250g
truskawek200g
serka śmietankowego25g
cukru1
jajkoGarść
płatków migdałówW małej misce mieszamy elementy nadzienia
serowego tj.
serek śmietankowy,
jajko oraz
cukier. Masa po wymieszaniu powinna być płynna. Odstawiamy ją na bok. W dużej misce umieszczamy miękkie
masło,
cukier,
jajka,
mąkę,
proszek do pieczenia, mielone
migdały,
jogurt, ekstrakt
waniliowy i szczyptę
soli. Całość ucieramy mikserem.
Truskawki odszypułkowujmy i kroimy w plasterki. Okrągłą formę do tortownicy ( nasz miała śr. 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy
masłem. Wylewamy do niej połową ciasta. Rozsypujemy połowę
truskawek oraz wykładamy połowę masy sernikowej. Na to delikatnie wykładamy pozostałe ciasto i ponownie obsypujemy
truskawkami i wykładamy masę
serową. Wierzch posypujemy
płatkami migdałów. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym na 160 stopni (termoobieg) do tzw. suchego patyczka. Smacznego.