Wykonanie
Dziś już Mikołajki... moje dzieci zamiast szykować się do szkoły, odpakowują prezenciki znalezione pod poduszką.. ;-). Jeśli dalej nie macie świątecznych prezentów, możecie sami je upiec! Każde pierniczki, pralinki lub
ciasteczka przygotowane własnoręcznie będą najbardziej cieszyć Waszych
bliskich. A może w tym roku prezent w kształcie... prezentu?Składniki na 2 prezenty (1 forma):160 g
masła3/4 - 1 szklanki drobnego
cukru do wypieków4
jajka160 ml
śmietany kremówki 30%240 g
mąki pszennej2,5 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki ekstraktu z
migdałówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do naczynia przesiać
mąkę i
proszek do pieczenia.Przy pomocy miksera utrzeć
masło z
cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać ekstrakt z
migdałów, ucierać. Wbijać
jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Do ciasta dodawać przesiane suche składniki na zmianę z kremówką, wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.Formę w kształcie dwóch prezencików posmarować
masłem, oprószyć delikatnie
mąką. Do formy przelać przygotowane ciasto, wypełniając nim formę do lekko ponad 3/4 jej wysokości.Piec w 170°C przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć przełożyć na kratkę.Dowolnie udekorować. Prezenty na zdjęciach zostały udekorowane przy pomocy lukru królewskiego oraz posypki cukrowej.Smacznego :-).P.S. Często w mailach pytacie mnie o przepisy do różnych foremek świątecznych; przepisy na ciasta, które dobrze zachowają wzorki z foremek. Powyższy przepis jest jednym z nich. Do takich foremek najlepiej wykorzystać przepisy na ciasta babkowe lub babeczkowe, np.babeczki
jogurtowebabeczki
waniliowebabeczki
czekoladoweTakie ciasto rośnie najczęściej 'z górką', którą po upieczeniu i wystudzeniu trzeba ściąć
ostrym nożem, by Wasze prezenty były płaskie.
Przepis z opakowania foremki, lekko zmodyfikowany.------------------------------------------------/*wpis zawiera lokowanie produktu/