Wykonanie
Dzisiaj dość nietypowe
ciasteczka. Nietypowe, bo w większości składają się z
bułki tartej zamiast
mąki. Mają fajną strukturę, są kruche i smaczne. Dodatkowo, jeśli sami robicie bułę tartą, przeciwdziałacie marnotrawstwu produktów spożywczych. Tutaj dobrze wykorzystać tę drobna
bułkę tartą. Źródło ./ok. 22 szt. ciastek/150 g
bułki tartej (drobnej)45 g
maki pszennej2 g
proszku do pieczenia70 g
cukru90 g
masła w temp. pokojowej1
jajko25 g mielonych
migdałów25 g posiekanych
migdałów2-3 łyżki
śmietany kremówki lub
mleka50 g
białej czekoladyMasło i
cukier zmiksować, a następnie dodać
jajko, krótko zmiksować.Dodać
bułkę tartą, wymieszać łyżką lub drewnianą
łopatką. Dodać mielone
migdały. tutaj zaczynamy wyrabiać rękoma do połączenia składników. Dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Kontynuujemy wyrabianie rękoma. Dodać 2-3 łyżki
śmietanki, tyle by ciasto było jednolite i zwarte. Dodać posiekane
migdały, posiekaną
czekoladą. Krótko wyrobić po połączenia.Uformować z ciasta wałek, zawinąć w folię spożywczą. Jeśli chcemy uzyskać kwadratowe
ciasteczka, można ciasto włożyć do kartonika po np. papierze do pieczenia i ugniatając uformować pożądany kształt.Ciasto wkładamy do lodówki na minimum godzinę (już bez tego kartonika). Następnie tniemy ciasto
ostrym nożem na plastry o grubości ok 0,5-0,8 cm . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 8-12 minut w temp 180°C (do zarumienienia). Ciasta przed zjedzeniem wystudzić.