ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka z bułki tartej

Ciasteczka z bułki tartej

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj dość nietypowe ciasteczka. Nietypowe, bo w większości składają się z bułki tartej zamiast mąki. Mają fajną strukturę, są kruche i smaczne. Dodatkowo, jeśli sami robicie bułę tartą, przeciwdziałacie marnotrawstwu produktów spożywczych. Tutaj dobrze wykorzystać tę drobna bułkę tartą. Źródło .
/ok. 22 szt. ciastek/
150 g bułki tartej (drobnej)
45 g maki pszennej
2 g proszku do pieczenia
70 g cukru
90 g masła w temp. pokojowej
1 jajko
25 g mielonych migdałów
25 g posiekanych migdałów
2-3 łyżki śmietany kremówki lub mleka
50 g białej czekolady
Masło i cukier zmiksować, a następnie dodać jajko, krótko zmiksować.
Dodać bułkę tartą, wymieszać łyżką lub drewnianą łopatką. Dodać mielone migdały. tutaj zaczynamy wyrabiać rękoma do połączenia składników. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Kontynuujemy wyrabianie rękoma. Dodać 2-3 łyżki śmietanki, tyle by ciasto było jednolite i zwarte. Dodać posiekane migdały, posiekaną czekoladą. Krótko wyrobić po połączenia.
Uformować z ciasta wałek, zawinąć w folię spożywczą. Jeśli chcemy uzyskać kwadratowe ciasteczka, można ciasto włożyć do kartonika po np. papierze do pieczenia i ugniatając uformować pożądany kształt.
Ciasto wkładamy do lodówki na minimum godzinę (już bez tego kartonika). Następnie tniemy ciasto ostrym nożem na plastry o grubości ok 0,5-0,8 cm . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 8-12 minut w temp 180°C (do zarumienienia). Ciasta przed zjedzeniem wystudzić.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/04/Ciasteczka-z-bulki-tartej.html