Wykonanie
Ostatnio w naszym domu króluje właśnie to ciasto. Na wakacyjne upały,a także niepogodę sprawdza się idealnie. Puszyste, delikatne i z dużą dawką
owoców. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, gdyż wystarczy wszystko zmiksować. Z pewnością w ciągu wakacji pojawi się jeszcze parę
razy w naszej kuchni bo
owoce ciągle się zmieniają, więc trzeba spróbować wszystkich kombinacji! Raz dodać
jogurt, a raz
śmietanę. Czasami dorzucić odrobiny
serka homogenizowanego lub
cukru z prawdziwą
wanilią. Wersji jest mnóstwo, więc trzeba próbować! Ktoś się skusi na takie eksperymenty?Składniki:2 szklanki
mąki pszennej100g
masła1/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków1
jajko3 łyżki
jogurtu naturalnego/śmietany 18%/serka homogenizowanego40g budyniu
waniliowego w proszku1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniatruskawki/maliny/jagodyPrzygotowanie:
Masło z
cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać
jajko. Dodawać na przemian
mąkę z
jogurtem. Na koniec wsypać
proszek do pieczenia, ponownie zmiksować do momentu połączenia.Blachę do pieczenia wysmarować
masłem i posypać
bułką tartą. Przelać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchy ułożyć umyte
truskawki (lub inne sezonowe
owoce).Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-55 minut (najlepiej sprawdzić za pomocą suchego patyczka).Podajemy po przestudzeniu i obsypaniu
cukrem perłowym.Smacznego :)