To co najprostsze zawsze jest najlepsze! Po wyszukane przepisy sięgamy gdy jest dużo wolnego czasu. Jednak na co dzień sprawdzają się proste , które wykonuję się szybko i bez problemowo a rezultat cieszy oko domowników. Ciasto ucierane z truskawkami lub śliwkami czy rabarbarem spełnia wszystkie te warunki. Jest znakomite!SKŁADNIKI: (forma 22x 22 cm)25 sztuk truskawek10 dag stopionego masła2 łyżeczki proszku do pieczenia4 jajka4 łyżki śmietany 18%2 szklanki mąki pszennej1,5 szklanki cukrucukier waniliowyPRZYGOTOWANIEMasło roztopić odstawić aby przestygło. Białka ubić na sztywną piane, żółtka utrzeć z cukrem, oraz cukrem waniliowym na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać przestudzone masło, śmietanę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksować około 2-3 minut aż ciasto będzie gładkie, następnie dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy równo rozprowadzić, na wierzchu ułożyć truskawki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.