Kolejny pomysł na wykorzystanie truskawek. Sezon na truskawki prosto z ogródeczka już powoli się kończy. Bardzo polecam ten przepis, ciasto robi się bardzo szybko, łatwo, a przede wszystkim jest bardzo pyszne :)SKŁADNIKI:3 jajka1,5 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru4 łyżki cukru3/4 szklanki śmietany 18%łyżeczka proszku do pieczenia200 g truskawekWYKONANIE:CIASTO:Żółtka ucieramy z cukrem i śmietaną, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - wszystko razem dokładnie mieszamy.Wylewamy wszystko na blaszkę.Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.Oczyszczamy truskawki i kroimy je na ćwiartki.Na gorące ciasto układamy pokrojone truskawki.Białka ubijamy na sztywno i dodajemy 4 łyżki cukru. Następnie dajemy na truskawki i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.