ßßß
Z wyglądu przypomina trochę american pie tylko ta wersja jest wersją spolszczoną. Bardzo fajne kruche ciasto z nadzieniem truskawkowo-rabarbarowym doprawione cynamonem. Polecam ciasto smakuje rewelacyjnie na ciepło i na zimno, a z lodami śmietankowymi wprost genialnie.Składniki:1 szklanka mąki krupczatki2,5 szklanki mąki pszennej200 g masła1/2 szklanka cukru3 żółtka2 czubate łyżki śmietany kwaśnej2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliNadzienie:600 g rabarbaru400 g truskawek świeżych albo mrożonych1/2 + 3 łyżki cukruduża szczypta cynamonu1 łyżka bułki tartej albo kaszy mannybiałko do posmarowaniaforma do tart 21-22cmRabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki i zasypujemy 1/2 szklanki cukru. Odstawiamy do puszczenia soku około 1-2 godziny ( można na dłużej).Ciasto: Mąki mieszamy, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki i pozostałe składniki. Zagniatamy.Część ciasta wałkujemy między dwoma arkuszami pergaminu. Przykładamy dno formy i od jej brzegu mniej więcej 1 cm wycinamy z ciasta koło. Resztki ciasta łączymy z ciastem odłożonym. Na środku naszego koła wycinamy małą foremką wzorek. Jeśli nie mamy takich foremek wystarczy jak zrobimy nacięcia nożem. Pozostałe ciasto wałkujemy i przekładamy do wcześniej natłuszczonej formy do tart. Dociskamy do brzegów, wyrównujemy, odrywamy resztki ciasta. Na ciasto kładziemy kawałek pergaminu na który wysypujemy fasolę albo groch. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 15 minut.Nadzienie: Rabarbar odsączamy na sitku, dodajemy pokrojone truskawki.Wyjmujemy podpieczony spód, pozbywamy się grochu. Spód ciasta posypujemy bułką tartą (cienka warstwa wystarczy), wykładamy owoce, posypujemy 3 łyżkami cukru i delikatnie po całości doprawiamy cynamonem. Na owoce kładziemy wcześniej przygotowane koło, dociskamy delikatnie ciasto, smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika na 40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno! Z lodami śmietankowymi smakuje wybornie :D