Wykonanie

Z wyglądu przypomina trochę american pie tylko ta wersja jest wersją spolszczoną. Bardzo fajne kruche ciasto z nadzieniem
truskawkowo-
rabarbarowym doprawione
cynamonem. Polecam ciasto smakuje rewelacyjnie na ciepło i na zimno, a z
lodami śmietankowymi wprost genialnie.Składniki:1 szklanka
mąki krupczatki2,5 szklanki
mąki pszennej200 g
masła1/2 szklanka
cukru3
żółtka2 czubate łyżki
śmietany kwaśnej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliNadzienie:600 g
rabarbaru400 g
truskawek świeżych albo mrożonych1/2 + 3 łyżki
cukruduża szczypta
cynamonu1 łyżka
bułki tartej albo
kaszy mannybiałko do posmarowaniaforma do tart 21-22cm
Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki i zasypujemy 1/2 szklanki
cukru. Odstawiamy do puszczenia soku około 1-2 godziny ( można na dłużej).Ciasto:
Mąki mieszamy, dodajemy
masło pokrojone na małe kawałki i pozostałe składniki. Zagniatamy.Część ciasta wałkujemy
między dwoma arkuszami pergaminu. Przykładamy dno formy i od jej brzegu mniej więcej 1 cm wycinamy z ciasta koło. Resztki ciasta łączymy z
ciastem odłożonym. Na środku naszego koła wycinamy małą foremką wzorek. Jeśli nie mamy takich foremek wystarczy jak zrobimy nacięcia nożem. Pozostałe ciasto wałkujemy i przekładamy do wcześniej natłuszczonej formy do tart. Dociskamy do brzegów, wyrównujemy, odrywamy resztki ciasta. Na ciasto kładziemy kawałek pergaminu na który wysypujemy
fasolę albo
groch. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 15 minut.Nadzienie:
Rabarbar odsączamy na sitku, dodajemy pokrojone
truskawki.Wyjmujemy podpieczony spód, pozbywamy się
grochu. Spód ciasta posypujemy
bułką tartą (cienka warstwa wystarczy), wykładamy
owoce, posypujemy 3 łyżkami
cukru i delikatnie po całości doprawiamy
cynamonem. Na
owoce kładziemy wcześniej przygotowane koło, dociskamy delikatnie ciasto, smarujemy
białkiem i wkładamy do piekarnika na 40 minut. Przed podaniem można posypać
cukrem pudrem. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno! Z
lodami śmietankowymi smakuje wybornie :D