ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Z wyglądu przypomina trochę american pie tylko ta wersja jest wersją spolszczoną. Bardzo fajne kruche ciasto z nadzieniem truskawkowo-rabarbarowym doprawione cynamonem. Polecam ciasto smakuje rewelacyjnie na ciepło i na zimno, a z lodami śmietankowymi wprost genialnie.
Składniki:
1 szklanka mąki krupczatki
2,5 szklanki mąki pszennej
200 g masła
1/2 szklanka cukru
3 żółtka
2 czubate łyżki śmietany kwaśnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
600 g rabarbaru
400 g truskawek świeżych albo mrożonych
1/2 + 3 łyżki cukru
duża szczypta cynamonu
1 łyżka bułki tartej albo kaszy manny
białko do posmarowania
forma do tart 21-22cm
Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki i zasypujemy 1/2 szklanki cukru. Odstawiamy do puszczenia soku około 1-2 godziny ( można na dłużej).
Ciasto: Mąki mieszamy, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki i pozostałe składniki. Zagniatamy.
Część ciasta wałkujemy między dwoma arkuszami pergaminu. Przykładamy dno formy i od jej brzegu mniej więcej 1 cm wycinamy z ciasta koło. Resztki ciasta łączymy z ciastem odłożonym. Na środku naszego koła wycinamy małą foremką wzorek. Jeśli nie mamy takich foremek wystarczy jak zrobimy nacięcia nożem. Pozostałe ciasto wałkujemy i przekładamy do wcześniej natłuszczonej formy do tart. Dociskamy do brzegów, wyrównujemy, odrywamy resztki ciasta. Na ciasto kładziemy kawałek pergaminu na który wysypujemy fasolę albo groch. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 15 minut.
Nadzienie: Rabarbar odsączamy na sitku, dodajemy pokrojone truskawki.
Wyjmujemy podpieczony spód, pozbywamy się grochu. Spód ciasta posypujemy bułką tartą (cienka warstwa wystarczy), wykładamy owoce, posypujemy 3 łyżkami cukru i delikatnie po całości doprawiamy cynamonem. Na owoce kładziemy wcześniej przygotowane koło, dociskamy delikatnie ciasto, smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika na 40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno! Z lodami śmietankowymi smakuje wybornie :D
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/05/kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami.html