ßßß Cookit - przepis na Czekoladowa wersja ciasta marchewkowego

Czekoladowa wersja ciasta marchewkowego

nazwa

Wykonanie

Gdybym nie piekła tego ciasta nie uwierzyła bym, że w cieście jest marchewka. Jest nie wyczuwalna i nie widoczna, ale dzięki niej ciasto jest wilgotne. W smaku trosze przypomina babkę, trochę piernik a trochę murzynka. Ciasto jest smaczne, ale najsmaczniejsza jest polewa, która kojarzy mi się z ferrero :D
Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki startej marchewki (średnie oczka)
6 jajek
6 czubatych łyżeczek kakao
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
100 g drobno pokrojonych orzechów laskowych albo włoskich
Polewa:
150 g czekolady mlecznej
4 łyżki mleka
50 g drobno pokrojonych orzechów laskowych albo włoskich
Jajka ubić, powoli wsypywać cukier i ubijać do momentu, aż masa zrobi się jasno żółta a pod palcami nie będziemy wyczuwać drobinek cukru.
Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek, sodę, cynamon i wymieszać.
Jajka ubijać na najniższych obrotach, powoli na przemian dosypywać mąki i wlewać olej. Cały czas ubijać do momentu, aż wszystkie składniki się połącza. Wyłączyć robot, wsypać orzechy, włożyć marchewkę i wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Piec około 40-50 minut w temp.180*C. Ostudzić.
Nad garnkiem z gotująca się wodą rozpuścić czekoladę z mlekiem. Wsypać orzechy. Jak czekolada delikatnie zgęstnieje polać ciasto.
- Ciasto można piec w dowolnej formie keksówce, prostokątnej albo w tortownicy.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/03/czekoladowa-wersja-ciasta-marchewkowego.html