Wykonanie

Gdybym nie piekła tego ciasta nie uwierzyła bym, że w cieście jest
marchewka. Jest nie wyczuwalna i nie widoczna, ale dzięki niej ciasto jest wilgotne. W smaku trosze przypomina babkę, trochę piernik a trochę murzynka. Ciasto jest smaczne, ale najsmaczniejsza jest polewa, która kojarzy mi się z ferrero :DSkładniki:3 szklanki
mąki1 szklanka
cukru1 szklanka
oleju2 szklanki startej
marchewki (średnie oczka)6
jajek6 czubatych łyżeczek
kakao1 łyżeczka
cynamonu1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
sody100 g drobno pokrojonych
orzechów laskowych albo włoskichPolewa:150 g
czekolady mlecznej4 łyżki
mleka50 g drobno pokrojonych
orzechów laskowych albo włoskich
Jajka ubić, powoli wsypywać
cukier i ubijać do momentu, aż masa
zrobi się jasno żółta a pod palcami nie będziemy wyczuwać drobinek
cukru.Do miski wsypać
mąkę,
kakao, proszek,
sodę,
cynamon i wymieszać.
Jajka ubijać na najniższych obrotach, powoli na przemian dosypywać
mąki i wlewać
olej. Cały czas ubijać do momentu, aż wszystkie składniki się połącza. Wyłączyć robot, wsypać
orzechy, włożyć
marchewkę i wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Piec około 40-50 minut w temp.180*C. Ostudzić.Nad garnkiem z gotująca się
wodą rozpuścić
czekoladę z
mlekiem. Wsypać
orzechy. Jak
czekolada delikatnie zgęstnieje polać ciasto.- Ciasto można piec w dowolnej formie keksówce, prostokątnej albo w tortownicy.
