Wykonanie

Zamieniłam klasyczny przepis na deser tiramisu w ciasto. Dwa kruche ciasta przełożyłam kremem, do środka włożyłam
biszkopty nasączone
kawą a całość oblałam
polewą czekoladowa z dodatkiem
kawy i
likieru amaretto.Jeśli ktoś lubi deser tiramisu na pewno pokocha to ciasto. Ciężko mu się oprzeć, uwierzcie Mi :DSkładniki:Ciasto:500 g
mąki100 g mielonych
migdałów200 g
masła160 g
cukru4
żółtka2 łyżki
czekolady w proszku albo 1 łyżka
kakao6 łyżek
śmietany kwaśnej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sodyMasa:4
żółtka1/2 szklanki
cukru500 g
sera mascarpone400 ml
śmietany kremówki1 opakowanie
żelatyny na 1Lokoło 230 g podłużnych
biszkoptów do tiramisuokoło 250 ml mocnego naparu z
kawy5 łyżek
likieru amarettoPolewa:150 g
gorzkiej czekolady4 łyżki
mleka1 łyżka
likieru amaretto1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
kakaoMasło posiekać z
mąką, dodać pozostałe składniki ciasta i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i rozłożyć na dwóch blaszkach o wymiarach 41x24 cm. Piec około 20-30 minut w temp. 180*C. Ostudzić.
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej
wody.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, połączyć z
serem mascarpone, wymieszać.
Jajka z parzyć wrzątkiem.
Żółtka wbić do miski, wsypać
cukier i ubijać około 10-15 minut nad garnkiem z gotującą się
wodą. Masa powinna być jasno żółta i gęsta.
Żelatynę rozpuścić, przestudzić. Do masy śmietankowej przełożyć masę jajeczna i
żelatynę, wszystko razem połączyć.Na pierwszy placek wyłożyć 1/2 ilość kremu. Napar z
kawy wymieszać z
amaretto, moczyć w nim tylko z jednej strony
biszkopty i układać na cieście jeden obok drugiego. Na biszkoptach rozsmarować pozostałą cześć masy i przykryć drugim plackiem.Przygotować polewę. Nad garnkiem z gotującą się
wodą umieścić miskę włożyć połamaną
czekoladę i pozostałe składniki polewy. Mieszać do połączenia składników. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.Z
białek, które zostaną proponuje zrobić
pstrąga --->