Wykonanie

Nareszcie znalazłam chwilę, więc spieszę z obiecanym przepisem na pyszny tort
kawowy, który robiłam niedawno na prośbę koleżanki :)Tort miał być dla 15-stu osób, więc zrobiłam go z dwóch
czekoladowych biszkoptów o średnicy 23cm (każdy przekrojony na dwa dość grube blaty) przekładanych kremem
kawowym na bazie
serka mascarpone. Z zewnątrz tort pokryty był kolejnym, nieco delikatniejszym kremem
kawowym, tym razem
śmietanowym, a boki obsypałam prażonymi
płatkami migdałowymi. Całość bardzo kawowa, ale takie było życzenie solenizanta ;)Wykonanie
tortu nie jest zbyt skomplikowane, ale warto je rozłożyć na dwa dni, gdyż oba kremy potrzebują czasu na schłodzenie, zanim będą ubijane.Jeśli chcecie, możecie zrobić mniejszy tort piekąc
biszkopt z połowy porcji w jednej tortownicy 23cm (będzie wtedy niższy) lub 20cm (wyjdzie dość wysoki, by przekroić go na trzy blaty).Polecam :)* przepis na
biszkopt oraz krem
śmietanowy zaczerpnęłam z bloga Moje WypiekiSkładniki:
Biszkopt (dwie tortownice o średnicy 23cm):8 dużych
jajek400ml
mleka340ml
oleju (użyłam rzepakowego)3 szklanki
brązowego cukru2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii400g
mąki pszennej160g ciemnego
kakao1 łyżeczka
sody2 i 1/2
proszku do pieczeniaKrem z
mascarpone:200g
gorzkiej czekolady (min 70%
kakao), posiekanej200g niesolonego
masła w temperaturze pokojowejpuszka
mleka skondensowanego, słodzonego (400g)3 łyżki dobrej jakości
kawy w proszku (lub więcej/mniej do smaku)750g
serka mascarpone, schłodzonegoKrem
śmietanowy:500ml
śmietany kremówki300g
białej czekolady, posiekanej2 łyżeczki
kawy w proszkuDo nasączenia (nasączenie nie jest konieczne, więc możecie pominąć):1/4 szklanki
amaretto1/4 szklanki
wody1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiDodatkowo:około 200g
płatków migdałowych podprażonych na suchej patelniokoło 50g
gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli
wodnej do dekoracji (opcjonalnie)Wykonanie:Wieczorem pierwszego dnia przygotuj podstawy kremów.Wszystkie składniki kremu
śmietanowego umieść w niedużym rondlu i podgrzewaj, aż
czekolada i
kawa się rozpuszczą. Wymieszaj dokładnie, po czym zdejmij z palnika, przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostudzenia. Zimną masę włóż do lodówki na całą noc (minimum 12 godzin).Przygotowanie kremu z
mascarpone zacznij od rozpuszczenia
czekolady z
kawą w kąpieli
wodnej. Gdy się rozpuszczą, zdejmij z ognia i dodawaj po kawałku
masło, mieszając do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Przestudź lekko, po czym dodaj
mleko skondensowane i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Odstaw przykryte do wystygnięcia (masa powinna zgęstnieć w miarę stygnięcia).Kolejnego dnia upiecz
biszkopty.
Jajka roztrzep lekko widelcem lub rózgą kuchenną. Dodaj
olej,
mleko oraz
cukier i ekstrakt
waniliowy. Wymieszaj dokładnie.Suche składniki wymieszaj i przesiej. Dodaj je do mokrych i wymieszaj rózgą do połączenia składników.Dna dwóch tortownic wyłóż papierem do pieczenia. Rozdziel pomiędzy nie przygotowane ciasto i wyrówna wierzch. Jeśli masz jedną formę, połowa ciasta może spokojnie poczekać na swoją kolej.Piecz przez około 50 minut (lub do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 170°C. Po upieczeniu pozostaw w formie przez około 30 minut, zanim delikatnie oddzielisz brzegi ciasta od formy i wyłożysz je na kratkę do wystudzenia.Gdy
biszkopty będą już całkowicie zimne, każdy z nich przekrój na dwa równe blaty. Jeżeli ciasta urosną z górką, zetnij ją i wykorzystaj do dekoracji (pokruszone mogą zastąpić
płatki migdałowe do oprószenia
boków) lub zrobienia bajaderek .Następnie przygotuj krem do środka
tortu.
Mascarpone utrzyj do puszystości, po czym stopniowo dodawaj krem
kawowo-
czekoladowy, cały czas mieszając, aż wszystko dokładnie się połączy.Ułóż pierwszy blat
biszkoptu na paterze i nasącz. Wyłóż na niego 1/3 kremu z
mascarpone, wyrównaj i przykryj kolejnym blatem. Znów nasącz i posmaruj 1/3 kremu. I tak do ostatniego blatu.Wstaw tort do lodówki, by się schłodził, a w tym czasie przygotuj krem
śmietanowy.Przygotowaną dzień wcześniej, schłodzoną masę
śmietanową ubij mikserem z końcówką do ubijania
białek na sztywno. Podobnie jak przy ubijaniu samej kremówki należy uważać, by nie przebić kremu, bo się zważy.Tak przygotowanym kremem posmaruj boki oraz wierzch
tortu. Możesz odłożyć część kremu na różyczki lub inne wzory na wierzch. Na koniec obłóż boki prażonymi
płatkami migdałowymi i udekoruj wierzch resztą kremu lub roztopioną
gorzką czekoladą.Schłódź tort przez kilka godzin w lodówce przed podaniem.Smacznego :)