ßßß Cookit - przepis na Tort kawowy z mascarpone…

Tort kawowy z mascarpone…

nazwa

Wykonanie

Nareszcie znalazłam chwilę, więc spieszę z obiecanym przepisem na pyszny tort kawowy, który robiłam niedawno na prośbę koleżanki :)
Tort miał być dla 15-stu osób, więc zrobiłam go z dwóch czekoladowych biszkoptów o średnicy 23cm (każdy przekrojony na dwa dość grube blaty) przekładanych kremem kawowym na bazie serka mascarpone. Z zewnątrz tort pokryty był kolejnym, nieco delikatniejszym kremem kawowym, tym razem śmietanowym, a boki obsypałam prażonymi płatkami migdałowymi. Całość bardzo kawowa, ale takie było życzenie solenizanta ;)
Wykonanie tortu nie jest zbyt skomplikowane, ale warto je rozłożyć na dwa dni, gdyż oba kremy potrzebują czasu na schłodzenie, zanim będą ubijane.
Jeśli chcecie, możecie zrobić mniejszy tort piekąc biszkopt z połowy porcji w jednej tortownicy 23cm (będzie wtedy niższy) lub 20cm (wyjdzie dość wysoki, by przekroić go na trzy blaty).
Polecam :)
* przepis na biszkopt oraz krem śmietanowy zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki
Składniki:
Biszkopt (dwie tortownice o średnicy 23cm):
8 dużych jajek
400ml mleka
340ml oleju (użyłam rzepakowego)
3 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
400g mąki pszennej
160g ciemnego kakao
1 łyżeczka sody
2 i 1/2 proszku do pieczenia
Krem z mascarpone:
200g gorzkiej czekolady (min 70% kakao), posiekanej
200g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
puszka mleka skondensowanego, słodzonego (400g)
3 łyżki dobrej jakości kawy w proszku (lub więcej/mniej do smaku)
750g serka mascarpone, schłodzonego
Krem śmietanowy:
500ml śmietany kremówki
300g białej czekolady, posiekanej
2 łyżeczki kawy w proszku
Do nasączenia (nasączenie nie jest konieczne, więc możecie pominąć):
1/4 szklanki amaretto
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
około 200g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
około 50g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej do dekoracji (opcjonalnie)
Wykonanie:
Wieczorem pierwszego dnia przygotuj podstawy kremów.
Wszystkie składniki kremu śmietanowego umieść w niedużym rondlu i podgrzewaj, aż czekolada i kawa się rozpuszczą. Wymieszaj dokładnie, po czym zdejmij z palnika, przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostudzenia. Zimną masę włóż do lodówki na całą noc (minimum 12 godzin).
Przygotowanie kremu z mascarpone zacznij od rozpuszczenia czekolady z kawą w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuszczą, zdejmij z ognia i dodawaj po kawałku masło, mieszając do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Przestudź lekko, po czym dodaj mleko skondensowane i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Odstaw przykryte do wystygnięcia (masa powinna zgęstnieć w miarę stygnięcia).
Kolejnego dnia upiecz biszkopty.
Jajka roztrzep lekko widelcem lub rózgą kuchenną. Dodaj olej, mleko oraz cukier i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj dokładnie.
Suche składniki wymieszaj i przesiej. Dodaj je do mokrych i wymieszaj rózgą do połączenia składników.
Dna dwóch tortownic wyłóż papierem do pieczenia. Rozdziel pomiędzy nie przygotowane ciasto i wyrówna wierzch. Jeśli masz jedną formę, połowa ciasta może spokojnie poczekać na swoją kolej.
Piecz przez około 50 minut (lub do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 170°C. Po upieczeniu pozostaw w formie przez około 30 minut, zanim delikatnie oddzielisz brzegi ciasta od formy i wyłożysz je na kratkę do wystudzenia.
Gdy biszkopty będą już całkowicie zimne, każdy z nich przekrój na dwa równe blaty. Jeżeli ciasta urosną z górką, zetnij ją i wykorzystaj do dekoracji (pokruszone mogą zastąpić płatki migdałowe do oprószenia boków) lub zrobienia bajaderek .
Następnie przygotuj krem do środka tortu.
Mascarpone utrzyj do puszystości, po czym stopniowo dodawaj krem kawowo-czekoladowy, cały czas mieszając, aż wszystko dokładnie się połączy.
Ułóż pierwszy blat biszkoptu na paterze i nasącz. Wyłóż na niego 1/3 kremu z mascarpone, wyrównaj i przykryj kolejnym blatem. Znów nasącz i posmaruj 1/3 kremu. I tak do ostatniego blatu.
Wstaw tort do lodówki, by się schłodził, a w tym czasie przygotuj krem śmietanowy.
Przygotowaną dzień wcześniej, schłodzoną masę śmietanową ubij mikserem z końcówką do ubijania białek na sztywno. Podobnie jak przy ubijaniu samej kremówki należy uważać, by nie przebić kremu, bo się zważy.
Tak przygotowanym kremem posmaruj boki oraz wierzch tortu. Możesz odłożyć część kremu na różyczki lub inne wzory na wierzch. Na koniec obłóż boki prażonymi płatkami migdałowymi i udekoruj wierzch resztą kremu lub roztopioną gorzką czekoladą.
Schłódź tort przez kilka godzin w lodówce przed podaniem.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/07/21/tort-kawowy-z-mascarponecoffe-birthday-cake-with-mascarpone-coffee-filling