Wykonanie

Na obiad, na kolacje a może na świąteczny posiłek? Nie ważne kiedy, ważne jest to, że będzie naprawdę pysznie i wyjątkowo.Składniki:200 g
ryżubrokuł (500 g)500 g filetu świeżej
ryby np:
łosoś2
pomidory1 łyżka
masła1 łyżka
mąki200 ml
bulionu warzywnego150 ml
mleka2 łyżki
musztardy1 łyżeczka
cukru1 łyżka posiekanej
natki1 łyżka
koperkusok z cytrynyRyż wsypać do garnka, zalać szklanką osolonej
wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 25 minut.
Brokuły podzielić na różyczki, łodyżki odciąć i pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie.
Rybę skropić
sokiem z cytryny, pokroić na kawałki, oprószyć
solą i
pieprzem.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.Rozpuścić
masło, dodać
mąkę i zasmażyć. Powoli mieszając trzepaczką, wlewać
bulion i
mleko. Gotować, nie przerywając mieszania. Przyprawić
musztardą,
cukrem,
pieprzem,
solą, dodać
natkę i
koperek. Formę natłuścić
masłem, układać kolejno
ryż,
ryba,
brokuły, i
pomidory. Polać sosem i piec w piekarniku 20 minut w temp. 200*C.

Przepis z Gazety Wyborczej.