Wykonanie
Kto zamawiał pizzę ?Przygotowanie: 1 godzina | Czas dodatkowy: 1 godzina | Pieczenie: 20-25 minutSkładniki:Ciasto4 szklanki
mąki2 łyżki
oliwy z oliwek50 g
drożdży0,5 łyżeczki
soli250-300 ml letniej
wody1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
bazyliiNadzienie:
sos pomidorowyser mozzarellaser parmezandodatki, te które lubimy np:
pieczarki,
szparagi,
brokuł,
szynka, gotowany albo podsmażony
kurczak,
cebula,
papryka,
salami itp.Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki
wody w kruszyć
drożdże, dodać
sól, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy dwie łyżki
oliwy z oliwek,
oregano,
bazylie, rozczyn i
wodę. Mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Jeśli jest zbyt luźne dosypujemy
mąki,jeśli jest zbite dodajemy więcej
wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Stolnice posypujemy
mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy
sosem pomidorowym, układamy ulubione składniki na koniec posypujemy startą
mozzarella. Zwijamy jak roladę. Przenosimy na blaszkę i łączymy oba końce. Piekarnik rozgrzewamy do 240*C.Delikatnie zwilżamy ciasto jednocześnie rozciągając je na boki, żeby podczas pieczenia się nie zamknęło.Za pomącą nożyczek robimy nacięcia w cieście ( pamiętajmy o rozciągnięciu nacięć) i posypujemy startym
parmezan. Pieczemy 20-25 minut