Wykonanie
Szybka i bardzo fajna przekąska dla dzieci i dorosłych. Ja zawszę robię z podwójnej porcji zamrażam i jak później tylko mamy ochotę coś przekąsić wrzucam do mikrofali albo piekarnika i po chwili mam cieplutką i pyszniutką muffinkę. Nadzienie może być dowolne:
pieczarki,
kiełbaska,
parówka, mix
serów co kto lubi, ale nie ma co przesadzać miejsce w babeczce jest ograniczone :] Polecam!Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: wyrastanie ciasta | Pieczenie: 10-15 minutSkładniki:3 szklanki
mąki2 łyżki
oliwy z oliwekszklanka letniej
wody30g
drożdży1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
oregano1/2 łyżeczki
bazyliisos pomidorowyser mozzarelakilka listków świeżej
bazyliiPrzygotować rozczyn: do 1/2 szklanki
wody w kruszyć
drożdże, dodać
sól, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy dwie łyżki
oliwy z oliwek,
jajko,
oregano,
bazylie, rozczyn i tyle
wody aby powstała jednolita kula.Wyrabiamy ciasto około 5 minut(jeśli jest zbyt luźne dosypujemy
mąki). Ciasto smarujemy
oliwą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.Odrywamy małe kawałki ciasta, wałkujemy albo rozciągamy w rękach. Placki smarujemy
sosem pomidorowym, układamy kawałeczek
mozzarelli i listek
bazylii, zwijamy i układamy w papilotce. Muffinki smarujemy rozkłóconym
jajkiem albo
wodą. Pieczemy w temperaturze 220*C przez około 10-15 minut.