Wykonanie
Jaką pizzę lubicie? Tę na bazie
sosu pomidorowego czy może pizzę bianco? Z
szynką parmeńską czy może z salami? Ile podniebień, tyle wariacji. Jednak niezależnie od tego co lubimy, jedno musi być idealne – ciasto!Wraz z piecem do wypieku domowej pizzy otrzymałam przepis, który odczarował nieudane wcześniej ciasta – chętnie się nim z
Wami podzielę 🙂 Po pierwsze musimy pamiętać, że każdy składnik w cieście jest bardzo ważny. Nie wystarczy zmieszać wszystkich proporcji, ale podejść do ciasta z
sercem i dużą cierpliwością (o którą akurat u mnie trudno). Przygotowanie idealnego ciasta na pizze zajmuje nawet do kilkudziesięciu godzin – ja podam Wam najbardziej optymalny przepis. Dodatkowo, opiszę piec do pizzy, który na stale zagościł w mojej kuchni i szybko jej nie opuści. Przypuszczam, że większość imprez ze znajomymi będzie opierała się na przygotowywaniu domowej pizzy! 😉
Piec do pizzy Bella
Napoli zajmuje naprawdę mało miejsca w kuchni. Jego średnica to 31cm także bez problemu zmieści się na kuchennym blacie. Przechowywanie pieca też nie powinno być trudne, bo jest dość „ustawny”, a także nie ma żadnych elementów, które mogłyby nam cokolwiek ubrudzić, bądź o cokolwiek zahaczyć. Poza tym jest bardzo lekki, mimo tego, że posiada kamień.Piec rozgrzewa się, aż do temperatury 470 stopni! Pizza jest gotowa już w 5 minut. Uzyskujemy pięknie wyrośnięte ciasto (również przy skorzystaniu z innych przepisów – testowałam!), takie jak we włoskich restauracjach. Sami popatrzcie na zdjęcia, czy pizza nie wygląda smakowicie? Jak widzicie, kombinowałam ze składnikami, proporcjami, itp., za każdym razem nie miałam zastrzeżeń, piec radził sobie doskonale. Oczywiście to sprzęt, który mocno się nagrzewa, dlatego przy wypieku unikajmy dotykania pokrywy pieca gołymi dłońmi – jednak możecie bez problemu złapać za srebrny element do podnoszenia pokrywy – nagrzewa się, ale optymalnie.
Jak widzicie piec wyposażony jest w dwa pokrętła. Jedno to skala temperatury, a drugie to timer. Piec rozgrzewamy na opcji temperatury 1 , 5, a tuż przed samym włożeniem rozgrzewamy go na maksa na opcji 3.Najważniejszy element pieca to kamień ogniotrwały. To właśnie dzięki temu nagrzanemu kamieniowi (oczywiście jego temperaturze) pizza wyrasta nam w tak krótkim czasie i jest tak chrupiąca! Kamień po zakupieniu pieca będzie idealnie biały, jednak z czasem, ze względu na pieczenie będzie zmieniał kolor na ciemniejszy. Nie wpływa to jednak na jakość pizzy. Piec posiada także kilka elementów grzewczych – na górze i dole oraz otwory wentylacyjne, co zapewnia odpowiednią cyrkulacje powietrza. Wilgoć z ciasta zostanie odprowadzona w odpowiedniej ilości.
Jedną, taką „babską” zaletą pieca jest również to, że jest piękny! Nigdy wcześniej nie przypuszczałam, że piec może wyglądać właśnie tak i zajmować niewiele miejsca. Jeżeli macie dość miejsca na blacie, piec z powodzeniem może stać się ozdobą Waszej kuchni 😉
A teraz… czas wrócić do przepisu, jednak zanim do niego dojdziemy muszę przytoczyć kilka informacji, które są bardzo istotne przy przygotowywaniu ciasta:do pizzy używamy najlepiej
mąki 00nigdy pizzy nie wałkujemy – wałkowanie sprawia, że ulatnia się powietrze z ciastaaby ciasto dobrze wyrosło, nie potrzebujemy całej kostki
drożdży, wystarczy odrobina – istotniejszy jest czas wyrastaniaciasto na pizzę zagniatamy tak, jakbyśmy go składali – nie można rozerwać struktury ciastaczas wyrabiania ciasta powinien być tak długi, aż uzyskamy jednolitą konsystencję ciasta
Przepis na ciasto na pizzePorcji: 3 pizze Czas gotowania: 10 godzinSkładniki400-500 g
mąki 000,5 g świeżych
drożdży - wielkość jak połowa paznokcia250 ml
wodyłyżeczka
soli15 g
oliwy z oliwekPrzepis1
Wodę wlewamy do dość dużego pojemnika i dodajemy do niej
sól (najlepiej gruboziarnistą). Mieszamy
wodę do momentu rozpuszczenia się
soli.2Dodajemy
drożdże i znowu mieszamy, aby się rozpuściły w wodzie.3Następnie stopniowo dodajemy
mąkę (400g). Dodajemy po garstce
mąki do
wody - drugą ręką ją mieszając. Na początku konsystencja ciasta będzie bardzo rzadka, przypominająca ciasto naleśnikowe.4Kiedy dodamy całą
mąkę, wyrabiamy ciasto. W momencie, gdy uzyska jednolitą konsystencję, przekładamy ją na blat i wyrabiamy około 15 minut.5Po tym czasie ciasto polewamy
oliwą z oliwek - wyrabiamy, aż ciasto wchłonie
oliwę, około 10 minut.6Ciasto będzie rosło wszerz, więc wkładamy go do dość sporego pojemnika/miski podsypanego
mąką i przykrywamy ściereczką. Czekamy 2 godziny.7Z podanych proporcji zrobimy ciasto na 3 pizze. Dzielimy ciasto na 3 i formujemy z niego "piłeczki". Trzymamy porcje ciasta w obu dłoniach i ściągamy z niego wierzchnią warstwę, podklejając ją pod
spodem. Tak utworzymy "piłeczki". Pamiętajcie, aby nie rozerwać struktury ciasta!8Następnie uformowane piłeczki przekładamy do plastikowego, zamykanego pojemnika. Odstawiamy w chłodne miejsce o temperaturze około 7 stopni i czekamy do wyrośnięcia - tym razem przynajmniej 8 godzin.9Po tym czasie formujemy z ciasta placki na pizze, rozciągamy je po blacie i podsypujemy
mąką.10Dodajemy ulubione dodatki i wkładamy do pieca na 5 minut.Jeżeli macie wątpliwości odnośnie przygotowania ciasta, na stronie Pizzaitaliana.pl znajdziecie również filmiki, które podpowiedzą, jak przygotować idealne ciasto! Bazowałam na tym przepisie, jednak u mnie w przepisie zmniejszyłam porcję o połowę.Zobaczcie też: Kohersen MyCook – wielofunkcyjny robot kuchenny*wpis powstał we współpracy z Pizzaitaliana.pl