Wykonanie

Dawno nie upiekłam tak pysznego ciasta. Jest wyjątkowo smaczne ma w sobie takiego chochlika, który sprawia, że jedząc kawałek myśli się już o drugim. Połączenie
maku, marcepanu i
konfitury morelowej jest strzałem w dziesiątkę.Zachęcam Wszystkich do wypróbowania.Składniki:Ciasto:3,5 szklanki
mąki50 g
drożdży + łyżka
cukru1 szklanka
śmietany 18% (kwaśnej)200 g
masła2
żółtkaskórka z jednej
cytryny4 łyżki
cukruNadzienie
makowe:200 g
maku1/2 szklanki
cukru50 g
masła2
jajka1 łyżka
miodu1 łyżeczka
kakao1 czubata łyżeczka kartoflanki20 g
rodzynków20 g dowolnych
orzechówkilka kropel
olejku migdałowegoNadzienie marcepanowe:200 g marcepanu5 łyżek
konfitury morelowej30 g
migdałów bez skórki
Drożdże w kruszyć do szklanki, zasypać
cukrem i zostawić do rozpuszczenia.
Mąkę przesiać, posiekać z
masłem. Do
mąki dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.
Mak zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić.
Mak odcedzić i zmielić trzy
razy.Do
maku dodać rozpuszczone
masło,
miód,
kakao,
cukier,
jajka, kartoflankę, olejek. Chwilę ucierać. Do masy dorzucić
rodzynki i drobno pokrojone
orzechy.Marcepan przełożyć do miski, dodać
konfiturę morelową i bardzo drobno pokrojone
migdały. Masę zagnieść, do połączenia składników.Ciasto rozwałkować, podzielić na dwie równe części, na jednej ułożyć nadzienie
makowe, na drugim placku nadzienie marcepanowe. Zwinąć jak roladę. W foremce ułożyć ciasto
makowe, posmarować
białkiem, włożyć roladę marcepanową. Wierzch posmarować rozpuszczonym
masłem. Piec około godziny w temp. 180*C.


- jak szybko obrać migdały? Wystarczy zalać wrzątkiem, chwilę odczekać, odcedzić i skórka powinna bez problemu zejść.
Potem trzeba zawinąć w ręcznik papierowy albo włożyć na chwilę do piekarnika.