Wykonanie

Czy makowce już upieczone? Jeśli nie to może namówię Was do upieczenia choineczki :}Składniki:Ciasto:2,5 szklanki
mąki30 g
drożdży + łyżka
cukru1/2 szklanki
śmietany 18%150 g
masła1
żółtkoskórka z jednej
cytryny2 łyżki
cukruNadzienie
makowe:200 g
maku1/2 szklanki
cukru50 g
masła2
jajka1 łyżka
miodu1 łyżeczka
kakao1 czubata łyżeczka kartoflanki20 g
rodzynków20 g dowolnych
orzechówkilka kropel
olejku migdałowegoDrożdże w kruszyć do szklanki, zasypać
cukrem i zostawić do rozpuszczenia.
Mąkę przesiać, posiekać z
masłem. Do
mąki dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.
Mak zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić.
Mak odcedzić i zmielić trzy
razy.Do
maku dodać rozpuszczone
masło,
miód,
kakao,
cukier,
jajka, kartoflankę, olejek. Chwilę ucierać. Do masy dorzucić
rodzynki i drobno pokrojone
orzechy.Ciasto rozwałkować, nałożyć nadzienie i zrolować jak roladę. Posmarować odrobiną
masła i pokroić na plasterki grubości około 2,5 cm.Ułożyć na blaszce:1223334444555551Piec do zarumienienia w 180*C.Dowolnie udekorować.

Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.Spędzonych w gronie rodziny i przyjaciół.Niech te święta będą dla Was piękne i spokojne.Pozdrawiam serdecznieOla z rodziną.