Wykonanie
Jeśli poszukujecie jeszcze sprawdzonego i łatwego przepisu na makowca, oto i on. Odkąd mam ten przepis, nie boję się robić tego ciasta, ponieważ zawsze wychodzi. Przepis jest o tyle fajny, że
ciasta drożdżowego nie musimy długo wyrabiać. Ciasto może także czekać na nas, leżakując w lodówce.

SKŁADNIKI NA CIASTO1 kg przesianej
mąki;1,5 szklanki
śmietany 18%;1 paczka
margaryny lub
masła;20 dkg
cukru;5 dkg
drożdży;łyżka
cukru wanilinowego;szczypta
soli;8
żółtek.WYKONANIENajpierw przesiewamy
mąkę.
Drożdże mieszamy z łyżką
cukru. Gdy już się rozpuszczą dodajemy je do naszej
mąki. Teraz dodajemy
śmietanę,
cukier,
cukier wanilinowy,
sól oraz ubite wcześniej
żółtka.
Margarynę rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do pozostałych składników. Wyrabiamy nasze ciasto, po czym zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny (nic się nie stanie, jeśli ciasto
spędzi w lodówce całą noc).SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ1 szklanka
cukru;2-3 łyżki
miodu;3 łyżki
masła;1 kg
maku;4
białka;słoiczek
dżemu z czarnej porzeczki;
zapach migdałowy (ilość zależy od naszych
smakowych upodobań);
rodzynki,
orzech,
skórka pomarańczowa.WYKONANIE
Mak na samym początku musimy opłukać, odsączyć i zalać wrzątkiem i gotować do momentu, aż ziarna dadzą się rozetrzeć. Następnie odsączamy
mak na sicie. Gdy już będzie suchy mielimy do dwa
razy.
Masło,
miód,
rodzynki,
orzechy,
skórkę pomarańczową i
dżem podgrzewamy w garnku. Dodajemy zmielony
mak i mieszamy. Po schłodzeniu dodajemy
cukier i ubite
białka oraz zapach. Wszystko dokładnie mieszamy.OSTATNI ETAPNasze ciasto dzielimy na 5-6 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Na cieście rozsmarowujemy masę
makową. Ciasto zwijamy w rulon, nie zapominając o podwinięciu
końcy pod spód. Wierzch smarujemy
żółtkiem. Każdy makowiec owijamy w pergamin i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Gotowe, ostudzone makowce smarujemy lukrem.