Wykonanie

Tylko podchmielone bo do ich przygotowania potrzebowałam 200 ml
piwa. Resztę możemy wypić w trakcie sporządzania tego specjału ;] Udka są mięciutkie, delikatne, soczyste,
mięso odchodzi od kości i co najważniejsze nie jest suche.
Mięsko mogą jeść dzieci w trakcie pieczenia całe
piwo wyparuje i zostanie delikatny posmak goryczki, który wspaniale komponuje się z resztą przypraw. Moje udka podałam z pieczonymi
ziemniakami. Na jednej blaszce piekły się podudzia, na drugiej
ziemniaki a ja miałam godzinę dla siebie. Polecam!Przygotowanie: 1 godzina | Czas dodatkowy: 15 godzin | Pieczenie: 1 godzinaSkładniki:1 kg podudzi z
kurczaka200 ml
piwa100 g
przecieru pomidorowego200 g
śmietany500 g
pieczarek1 duża
cebula200 g
fety1 łyżka
majeranku1 łyżka
tymiankupłaska łyżeczka
paprykisól,
pieprzfolia aluminiowa
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na
oleju. Dodać
przecier pomidorowy,
piwo i
śmietanę, wymieszać, zagotować. Doprawić
solą,
pieprzem,
papryką,
majerankiem i
tymiankiem. Girki umyć, przełożyć do naczynia i zalać zalewą, wymieszać, i odstawić w chłodne miejsce na 15 godzin.
Pieczarki obrać, pokroić na kawałki i podsmażyć na
oleju. Podudzia wyjąć z zalewy przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy i przykryć
pieczarkami. Polać 4-5 łyżkami zalewy i posypać rozkruszoną
fetą. Naczynie przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C na 60 minut.
