Wykonanie
Składniki:2 pałki z
kurczaka5 średnich
pieczarek1 średnia
cebula2 łyżki
śmietany1 łyżka
mąki0.5 l
bulionu drobiowegoPrzyprawy:
majeranek,
pieprz,
papryka,
pietruszka,
sólOlejWykonanie:Pałki z
kurczaka opłukać i oczyścić, przyprawić
majerankiem,
pieprzem,
papryką,
solą oraz polać
olejem. Wszystko ze sobą wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Pieczarki obrać i pokroić na ćwiartki,
cebulę drobno posiekać.Pałki z
kurczaka podsmażyć na patelni, aż skórka stanie się złota. Przełożyć do garnka. Na
oleju ze smażenia
kurczaka podsmażyć
cebulę i
pieczarki. Dodać do
kurczaka i zalać
bulionem. Gotować na małym ogniu, aż
mięso stanie się miękkie (ok. 20 minut)Następnie w kubku rozmieszać
śmietanę i
mąkę z niewielką ilością
bulionu, w którym gotował się
kurczak. Wlać do garnka i dokładnie wymieszać z pozostałym płynem.Na koniec doprawić do smaku
solą i
pieprzem oraz obficie posypać
pietruszką.Gotowe. Smacznego.Jako dodatek polecam pur ee ziemniaczane i
buraczki na ciepło.