ßßß
Czarne porzeczki są jednymi z bogatszych w witaminę C owoców.W 100 g znajduje się 181 mg witaminy C – to aż 4 razy więcej niż w pomarańczach.Garść czarnych porzeczek pokrywa dokładnie 258% dziennego zapotrzebowaniana witaminę C.Ponadto obniżają one poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze.W tradycyjnej medycynie ludowej owoce stosowane są przy anginiei innych infekcjach górnych dróg oddechowych, artretyzmie czy reumatyzmie.Porzeczki w przetworach korzystnie wpływają na procesy przemiany materiii zwiększają odporność organizmu .Idealnie nadają się na soki i dżemy.Dżemy pysznie smakują do naleśników, ciast,deserów,naleśnikówczy po prostu do świeżego chleba.Polecam spróbować zrobić samemu dżem z czarnej porzeczki.Ma piękny kolor, zapach i rewelacyjny smak.Jest przy nim trochę pracy,ale rekompensuje wszystko gdy się nim zajadamy.Mając w posiadaniu 18 kg czarnych porzeczek postanowiłam zrobić z nich sok i dżem.
Składniki:6 kg czarnej porzeczki2,5 kg cukru ( więcej/lub mniej - do smaku)Nie dodawałam żadnych żel-fixów, ponieważ porzeczka ma mnóstwo pektyny i dżem pięknie zgęstnieje.Porzeczki przebrałam, oczyściłam z liści i gałązek.Umyłam je.
Przesypałam je do garnka i podlałam wodą.Gotowałam przez około godzinę.
Owoce zgęstniały, puściły sok i rozgotowały się a woda odparowała.
Niektórzy zostawiają dżem w takiej konsystencji.Ja jednak wolę go bez skórek.Użyłam więc wyciskarki.Można oczywiście przetrzeć owoce przez sitko.
Uzyskany przecier przelałam do garnka.Zagotowałam i wsypałam cukier.Mieszałam i gotowałam przez około 40 minut.Im mniej cukru, tym dłużej gotujemy.
Gorący dżem wlewałam do wygotowanych i suchych słoików.Dobrze je zakręcałam i odstawiałam przykrywkami do dołu.Smacznego!
Zapraszam na inne dżemy:GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI
DŻEM Z WIŚNI
DŻEM TRUSKAWKOWY
DŻEM Z DYNI POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM
DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM
POWIDŁA ŚLIWKOWE
SOK Z ARONII