ßßß Cookit - przepis na OMLET ZE SZPARAGAMI

OMLET ZE SZPARAGAMI

nazwa

Wykonanie

I znów szparagi w roli głównej;-)
Dziś omlet ze szparagami zapiekany w piekarniku.
Szparagi zblanszowałam czyli zanurzyłam je na około minutę w gorącej wodzie.
Zalałam je masą jajeczną z dodatkiem świeżych ziół i sera cheddar.
Polecam danie na niedzielne śniadanie.
Składniki: na 2-3 porcje
15 szt. świeżych zielonych szparagów
4-5 szt. jajek
kawałek sera cheddar lub parmezanu
świeże zioła np. bazylia, tymianek, oregano
zielone części dymki
2 łyżki śmietany kremowej np.18%
sól
świeżo zmielony pieprz
masło do wysmarowania naczynia
parę plasterków wędzonego boczku lub szynki parmeńskiej
Przygotowałam zioła.
Ze szparagów odłamałam stwardniałe końce.
Następnie je zblanszowałam.
Opłukałam pod zimną wodą.
Pokroiłam je na mniejsze kawałki i ułożyłam w
wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
W miseczce roztrzepałam jajka.
Dodałam do nich śmietanę, posiekane zioła i dymkę.
Starłam na tarce cheddar
i wsypałam go do jajek.
Wszystko wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem.
Masą jajeczno-ziołową zalałam szparagi.
Można już wstawić omlet do piekarnika.
Ja jednak postanowiłam dodać do niego trochę wędzonego,chudego boczku.
Pokroiłam go na małe kawałeczki i podsmażyłam na patelni.
Dodałam go na wierzch masy jajecznej.
Wstawiłam omlet do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pozostał tam przez około 15-18 minut aż masa się ścięła.
Pozostało już tylko posypać go świeżym tymiankiem i życzyć smacznego!
Jeśli lubicie szparagi to polecam:
Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej z cheddarem
makaron ze szparagami parmezanem i świeżymi ziołami
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2014/05/omlet-ze-szparagami.html