ßßß
I znów szparagi w roli głównej;-)Dziś omlet ze szparagami zapiekany w piekarniku.Szparagi zblanszowałam czyli zanurzyłam je na około minutę w gorącej wodzie.Zalałam je masą jajeczną z dodatkiem świeżych ziół i sera cheddar.Polecam danie na niedzielne śniadanie.
Składniki: na 2-3 porcje15 szt. świeżych zielonych szparagów4-5 szt. jajekkawałek sera cheddar lub parmezanuświeże zioła np. bazylia, tymianek, oreganozielone części dymki2 łyżki śmietany kremowej np.18%sólświeżo zmielony pieprzmasło do wysmarowania naczyniaparę plasterków wędzonego boczku lub szynki parmeńskiejPrzygotowałam zioła.
Ze szparagów odłamałam stwardniałe końce.Następnie je zblanszowałam.Opłukałam pod zimną wodą.Pokroiłam je na mniejsze kawałki i ułożyłam wwysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
W miseczce roztrzepałam jajka.
Dodałam do nich śmietanę, posiekane zioła i dymkę.
Starłam na tarce cheddar
i wsypałam go do jajek.
Wszystko wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem.
Masą jajeczno-ziołową zalałam szparagi.
Można już wstawić omlet do piekarnika.Ja jednak postanowiłam dodać do niego trochę wędzonego,chudego boczku.
Pokroiłam go na małe kawałeczki i podsmażyłam na patelni.Dodałam go na wierzch masy jajecznej.
Wstawiłam omlet do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.Pozostał tam przez około 15-18 minut aż masa się ścięła.
Pozostało już tylko posypać go świeżym tymiankiem i życzyć smacznego!
Jeśli lubicie szparagi to polecam:Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej z cheddarem
makaron ze szparagami parmezanem i świeżymi ziołami