Wykonanie
Składniki2-3 porcje6
szparagów (mogą być białe i zielone)4
jajka2 łyżki
śmietanki kremowej 30% lub 18%1 łyżka tartego
sera (
parmezan,
grana padano, gruyere,
cheddar)1 łyżka posiekanych
ziół i
natki pietruszki (może być
bazylia,
tymianek)
sól i
pieprzmasłoOpcjonalnie: 3 plasterki
szynki (gotowanej / suszonej)Przygotowanie
Szparagi opłukać pod bieżącą
wodą, odłamać i odrzucić zdrewniałe twarde końce. Białe można obrać przy najgrubszej części, mniej więcej do połowy łodyżki. Pokroić na około 3 - 4 cm kawałki. Zblanszować - zanurzyć na minutę we wrzątku (np. w sitku) i opłukać pod zimną
wodą.Piekarnik nagrzać do 170 stopni C . Nieduże i niewysokie naczynie żaroodporne posmarować
masłem. Na dnie naczynia ułożyć zblanszowane
szparagi i kawałki
szynki jeśli używamy.Do miski wbić
jajka, dodać
śmietankę,
ser,
zioła, doprawić
solą i
pieprzem, zmiksować mikserem do połączenia się składników lub roztrzepać rózgą. Masę wylać na
szparagi, na wierzchu położyć wiórki z
masła (w
sumie około 1 łyżka). Wstawić do piekarnika i piec przez około 15 - 17 minut lub do ścięcia się masy.WskazówkiDo zapiekanki można dodać
szynkę.
