Wykonanie
To pyszna, pachnąca
ziołami propozycja na weekendowe śniadanie. Wybrałam życzenie Moniki, która miała apetyt na „jajko zapieczone w kokilce z jakimiś pysznymi dodatkami i do tego grzanki pokrojone w paseczki do maczania w tym jajku”. Mam nadzieję, że Monika lubi
szpinak ???. W tym spontanicznym, małym konkursie dla sympatyków Restauracji Domowej na Facebooku wyrażone zostały bardzo ciekawe życzenia na
śniadaniowe menu. I wszystkim Wam ślicznie dziękuję za udział, ochotę i czas, w którym wpadacie i dzielicie się ze mną opiniami i pomysłami. Z przyjemnością wybrałabym i zrealizowała wszystkie, ale mam tylko jedną nagrodę. Tak więc książka wędruje do Moniki. Życzę Wam pogodnego i smakowitego niedzielnego poranka.;)
Ilość porcji – 1Czas wykonania – 20 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:2
jajkagarść
szpinaku1 czubata łyżka startego
parmezanu (może być inny
ser)1 duży plaster
szynki wiejskiej¼ łyżeczki
tymianku¼ łyżeczki
bazyliisólpieprz świeżo mielonykawałek
masła do wysmarowania naczynia na grzanki3-4 kromki
pieczywa np.
bagietkikawałek masełka
ziołowego lub
masła i ulubionych
ziół suszonychSposób wykonania:rozgrzewamy piekarnik do 180˚C,do miseczki wsypujemy
ser i
zioła, mieszamy,
szynkę kroimy w paseczki,
szpinak blanszujemy, odcedzamy i delikatnie solimy (można go również przesmażyć na odrobinie
masła ale niekoniecznie),przygotowujemy grzanki: : kromki
pieczywa smarujemy
masłem ziołowym, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 5 min., w tym czasie: naczynie żaroodporne smarujemy
masłem, wbijamy dwa
jajka (należy uważać żeby
żółtko się nie rozlało), na jajkach (białkach jaj) układamy
szpinak i
szynkę, posypujemy
serem z
ziołami,całość oprószamy
solą i świeżo mielonym
pieprzem,wstawiamy do piekarnika na około 10 min. aż
białka się zetną a
żółtko pozostanie płynne.Dziękuję Moniko:) Książka jest Twoja. Mam nadzieję, że znajdziesz w niej inspiracyjne pomysły i odnajdziesz również swoje smaki.
Inne propozycje:pikantne śniadanie prosto z patelnichrupiace sniadanko ze
szpinakiem i gorgonzola