Wykonanie
Enchilada jest jednym z tych dań, które się Nam nie nudzi. Wystarczy zmienić rodzaj
mięsa (
wołowina,
wieprzowina) uzyskujemy już inny smak. Danie kuchni meksykańskiej, są różne wersje tego dania, moja wersja z
mięsa drobiowego zapiekana w
sosie pomidorowym.

Składniki:3 pojedyncze
piersi z kurczaka8 tortilli4
cebule ( 2 do sosu 2 do
mięsa)
papryczka chili ( 1/2 do
mięsa i 1/2 do sosu)4 szczypty
oregano(2szczypty do
mięsa, 2 do sosu
sól,
pieprz do smaku2 szczypty ognistej
przyprawy (u mnie Kamis)
Przecier pomidorowy(360g) lub
pomidory w puszce300g startego
żółtego seraolej do smażenia
Sos czosnkowy: ( można zamienić na kwaśną
śmietanę)
jogurt naturalny - 5 łyżek
jogurt grecki - 5 łyżek
ocet winny - 1 łyżeczkasol - szczypta
pieprz szczypta
czosnek - 1ząbek

Wykonanie:
Sos czosnkowy:Do miski wkładamy oba
jogurty, dodajemy
ocet,
czosnek,
sól,
pieprz - całość mieszamy - odstawiamy aby składniki "się przegryzły"
Sos pomidorowy:
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na łyżce
oleju, dodajemy pokrojoną drobno
papryczkę chili (bez ziaren dodawałam gdyż jadło z Nami dziecko), następnie zalewamy
przecierem pomidorowym - tutaj gdy opróżnimy słoik do pustego dolewamy około 3/4
wody i dolewamy do przecieru. Przyprawiamy
oregano,
sól,
pieprz, ognistą
przyprawą. gotujemy na wolnym ogniu do czasu aż zgęstnieje.Gdy używamy
pomidorów w puszcze - nie dolewamy
wody, czekamy aż
pomidorki się rozpadną a sos zgęstnieje.Farsz:
Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, usuwamy zbędne błony, mielimy w maszynce do
mielenia mięsa.Obieramy
cebulę, kroimy w kostkę, szklimy na 2-3 łyżkach
oleju, po chwili dodajemy zmielone
mięso, mieszamy, dodajemy uprzednio pokrojoną drobno
papryczkę chilli.Przyprawiamy
oregano, dodajemy
sól,
pieprz, ognistą
przyprawę,
mięso cięgle mieszamy, aby nie powstała nam jedna wilka bryła.Enchilade w całość składamy:Brytfankę lub naczynie żaroodporne smarujemy
sosem pomidorowym.Na placek tortilli rozsmarowujemy odrobinę
sosu pomidorowego, kładziemy 1/8
mięsa, polewamy
sosem czosnkowym i obsypujemy odrobiną
żółtego sera. Zwijamy ściśle (wszystkie 8 sztuk) w rulon i układamy jeden przy drugim.Zalewamy
sosem pomidorowym i posypujemy
żółtym serem.Wstawiamy do nagrzanego do 180*C i zapiekamy około 20 - 25 minut.Smacznego ;)