Wykonanie
Gyros z
kurczaka, odpowiada nam właśnie w takiej wersji. Podawany z frytkami i surówką z
białej kapusty,
mięso polane
sosem czosnkowym (u nas z dodatkiem
kopru).Robiłam także z udźca z
indyka, mnie smakuje, lecz rodzince już niekoniecznie;) Jaką wersję Wy preferujecie?

Składniki:
Mięso:2
piersi z kurczakałyżka
olejułyżka
przyprawy do gyrosu (u mnie z Huglii)
Sos czosnkowy:4 łyżki
jogurtu naturalnego4 łyżki
jogurtu greckiegosól pieprz do smakułyżeczka
octu winnegoząbek
czosnku1/2 pęczka
kopru
Wykonanie:Zaczynamy od wykonania sosu:Łączymy ze sobą oba
jogurty, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek.Siekamy drobno
koper, wrzucamy do
jogurtów, wlewamy łyżeczkę
octu winnego, przyprawiamy
solą i
pieprzem - całość mieszamy.Odstawiamy do lodówki, aby składniki " przeszły" .Przygotowanie
mięsa:
Piersi z kurczaka oczyszczamy z wszelkich błon, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.Kroimy w cienkie paski a
potem w plasterki, przekładamy do miski, wsypujemy łyżkę
przyprawy do gyrosa.Zalewamy łyżką
oleju, mieszamy, odstawiamy na co najmniej 20 minut.
Mięso smażymy na rozgrzanej patelni - bez
oleju - mamy już tłuszcz w którym marynowaliśmy
mięso,w zupełności wystarczy.Podsmażamy
kurczaka z każdej strony na rumiano.Podajemy z frytkami, surówką, polane
sosem czosnkowym