ßßß Cookit - przepis na Gyros z kurczaka

Gyros z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Gyros z kurczaka, odpowiada nam właśnie w takiej wersji. Podawany z frytkami i surówką z białej kapusty, mięso polane sosem czosnkowym (u nas z dodatkiem kopru).
Robiłam także z udźca z indyka, mnie smakuje, lecz rodzince już niekoniecznie;) Jaką wersję Wy preferujecie?
Składniki:
Mięso:
2 piersi z kurczaka
łyżka oleju
łyżka przyprawy do gyrosu (u mnie z Huglii)
Sos czosnkowy:
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki jogurtu greckiego
sól pieprz do smaku
łyżeczka octu winnego
ząbek czosnku
1/2 pęczka kopru
Wykonanie:
Zaczynamy od wykonania sosu:
Łączymy ze sobą oba jogurty, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Siekamy drobno koper, wrzucamy do jogurtów, wlewamy łyżeczkę octu winnego, przyprawiamy solą i pieprzem - całość mieszamy.
Odstawiamy do lodówki, aby składniki " przeszły" .
Przygotowanie mięsa:
Piersi z kurczaka oczyszczamy z wszelkich błon, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Kroimy w cienkie paski a potem w plasterki, przekładamy do miski, wsypujemy łyżkę przyprawy do gyrosa.
Zalewamy łyżką oleju, mieszamy, odstawiamy na co najmniej 20 minut.
Mięso smażymy na rozgrzanej patelni - bez oleju - mamy już tłuszcz w którym marynowaliśmy mięso,w zupełności wystarczy.
Podsmażamy kurczaka z każdej strony na rumiano.
Podajemy z frytkami, surówką, polane sosem czosnkowym
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/11/gyros-z-kurczaka.html