Wykonanie
Ostatnio córka zabrała nas do Tureckiej knajpki i nawet zafundowała kebaba;-). Byłam mile zaskoczona smakiem. Tam wcinaliśmy w
bułce, w domu zrobiłam w cieście. Obie wersje skonsumowałam ze smakiem.
Bułek nie
mogę dostać, czy wiecie gdzie można dostać, a może macie przepis - chętnie wypróbuje;)

Składniki: na dwie porcjePlacki tortilli - 2 sztukifilet z udźca
indyka - 300 gramów
przyprawa do gyrosa - 1 łyżka
pomidor - 2 sztuki
cebula - 1 duża lub 2 małe
kapusta pekińska - ćwiartka
olej - 3 łyżki
Sos czosnkowy:
jogurt naturalny - 5 łyżek
jogurt grecki - 5 łyżek
ocet winny - 1 łyżeczkasol - szczypta
pieprz szczypta
czosnek - 1ząbek
koper świeży - mała garść posiekanego

Wykonanie:Filet z udźca myjemy, następnie osuszamy papierkowym ręcznikiem. Usuwamy zbędne błony. Kroimy w kostkę. Następnie przekładamy do miski,dodajemy 3 łyżki
oleju i
przyprawę do gyrosa. Przykrywamy folią, wkładamy do lodówki na minimum 20 minut - niech się przegryzie z
przyprawą.W tym czasie przygotowujemy sos: Do małej miski dajemy
jogurt naturalny i grecki ,
ocet winny,
sól,
pieprz i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Całość intensywnie mieszamy. Dodajemy do sosu posiekany
koper.
Mięso przekładamy na rozgrzaną patelnię (nie dodajemy już tłuszczu,
mięso "dostało" wystarczająco przy marynowaniu) smażymy co jakiś czas mieszając około 10 minut. Kroimy
pomidory na mniejsze cząstki,
cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry " Rozbieramy" plastry na oddzielne kręgi.
Kapustę siekamy na paski . Na placki tortilli układamy
kapustę,
pomidora i
cebulę, na to przekładamy usmażone
mięso, polewamy
sosem czosnkowym zwijamy. Podajemy:)