ßßß Cookit - przepis na Kebab w cieście

Kebab w cieście

nazwa

Wykonanie

Ostatnio córka zabrała nas do Tureckiej knajpki i nawet zafundowała kebaba;-). Byłam mile zaskoczona smakiem. Tam wcinaliśmy w bułce, w domu zrobiłam w cieście. Obie wersje skonsumowałam ze smakiem. Bułek nie mogę dostać, czy wiecie gdzie można dostać, a może macie przepis - chętnie wypróbuje;)
Składniki: na dwie porcje
Placki tortilli - 2 sztuki
filet z udźca indyka - 300 gramów
przyprawa do gyrosa - 1 łyżka
pomidor - 2 sztuki
cebula - 1 duża lub 2 małe
kapusta pekińska - ćwiartka
olej - 3 łyżki
Sos czosnkowy:
jogurt naturalny - 5 łyżek
jogurt grecki - 5 łyżek
ocet winny - 1 łyżeczka
sol - szczypta
pieprz szczypta
czosnek - 1ząbek
koper świeży - mała garść posiekanego
Wykonanie:
Filet z udźca myjemy, następnie osuszamy papierkowym ręcznikiem. Usuwamy zbędne błony. Kroimy w kostkę. Następnie przekładamy do miski,dodajemy 3 łyżki oleju i przyprawę do gyrosa. Przykrywamy folią, wkładamy do lodówki na minimum 20 minut - niech się przegryzie z przyprawą.
W tym czasie przygotowujemy sos: Do małej miski dajemy jogurt naturalny i grecki , ocet winny, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość intensywnie mieszamy. Dodajemy do sosu posiekany koper.
Mięso przekładamy na rozgrzaną patelnię (nie dodajemy już tłuszczu, mięso "dostało" wystarczająco przy marynowaniu) smażymy co jakiś czas mieszając około 10 minut. Kroimy pomidory na mniejsze cząstki, cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry " Rozbieramy" plastry na oddzielne kręgi.
Kapustę siekamy na paski . Na placki tortilli układamy kapustę, pomidora i cebulę, na to przekładamy usmażone mięso, polewamy sosem czosnkowym zwijamy. Podajemy:)
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/07/kebab-w-ciescie.html