ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe ciastka świąteczne

Bezglutenowe ciastka świąteczne

nazwa

Wykonanie

Dziś będą obiecane jasne ciasteczka bezglutenowe. Jasne z sensie, że bez czekolady, bo nie wszyscy lubią. A nawet ci, którzy czekoladowe lubią, skuszą się może na takie waniliowe?
Wszystkich zbulwersowanych informuję, że futro też jest wegańskie bo sztuczne, cudowne, mięciutkie, w sam raz na zimowe wieczory na kanapie z takim chrupiącymi ciasteczkami oraz kubkiem herbaty. No i z kotem, obowiązkowo. Czy już w Waszych domach robi się przytulnie? Już niedługo...
200 g mąki kasztanowej
200 g mąki ryżowej
100 g mąki kukurydzianej
200 g margaryny roślinnej
100 g cukru
nieco wanilii
1 łyżeczka No Egg (roślinny proszek zastępujący jajka, jeżeli nie mamy, możemy pominąć lub dodać łyżkę mąki sojowej pełnotłustej lub ziemniaczanej)
1/2 łyżeczki sody
cukier puder do lukrowania
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, aż powstanie gładkie ciasto. Można schłodzić przez 2 godziny w lodówce, jeżeli się śpieszymy, można zacząć przygotowywać ciasteczka od razu.
Rozwałkować na cienkie placki, wycinać foremkami i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W razie potrzeby dodać nieco mąki. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku ok. 10 minut przy temperaturze ok. 180 ˚C.
Ciastka nie są zbyt słodkie, gdyż należy wziąć pod uwagę, że dojdzie jeszcze lukier.
Lukier przygotowujemy z cukru pudru i odrobiny wody. Aby dobrze się nim ozdabiało ciasteczka musi być dobrze wyrobiony, najlepiej mikserem i gęsty.
W ten sposób przygotowany lukier można umieścić w woreczku foliowym z naciętym czubeczkiem.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2014/12/swiateczne-ciasteczka-bezglutenowe.html