ßßß Cookit - przepis na Crumble z rabarbarem

Crumble z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Albo po prostu rabarbarek, skoro jest serniczek, to może przecież być taka nazwa, co sądzicie? Jak ja lubię takie ciasta! Praktycznie bez nakładu pracy, wymieszać tylko składniki i siup do pieca, nawet nie zdążył mi się dobrze w tym czasie nagrzać. Nie zmienia to jednak faktu, że nieco spaliłam, bo nie umiem w jednym miejscu usiedzieć, tylko 100 rzeczy na raz robię. A tu nowe zdjęcia, a tu przepisy do książki, bo czas mnie goni, a tu kuchnię trzeba od czasu do czasu posprzątać i tak nie dopatrzyłam. Piekłam na termoobiegu, żeby energię i oczywiście CZAS zaoszczędzić. Polecam Wam, wszystko piecze się szybciej i temperaturę możecie spokojnie o 20 stopni zmniejszyć, czyli czysta oszczędność. No i placek też Wam oczywiście polecam, pysznym rabarbarowy, ale owoce możecie innymi zastąpić.
2 duże łodygi rabarbaru
100 g mąki ryżowej
100 g mąki kukurydzianej
100 g mąki kasztanowej
150 g margaryny roślinnej
150 g cukru
cukier waniliowy
cukier puder
Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, zasypać trzema łyżkami cukru, wymieszać i odstawić na chwilę. W tym czasie wymieszać wszystkie składniki, aż zrobi się z nich kruszonka. Część wysypać do formy i uklepać. wyłożyć rabarbar i na wierzch posypać pozostałą kruszonkę.
Piec ok. 15 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku przy temperaturze 170 ˚C (termoobieg).
Mąkę można oczywiście inną zastąpić, jeśli gluten nie gra roli.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2015/06/crumble-albo-prosty-placek-z-rabarbarem.html