Wykonanie
Albo po prostu rabarbarek, skoro jest serniczek, to może przecież być taka nazwa, co sądzicie? Jak ja lubię takie ciasta! Praktycznie bez nakładu pracy, wymieszać tylko składniki i siup do pieca, nawet nie zdążył mi się dobrze w tym czasie nagrzać. Nie zmienia to jednak faktu, że nieco spaliłam, bo nie umiem w jednym miejscu usiedzieć, tylko 100 rzeczy na raz robię. A tu nowe zdjęcia, a tu przepisy do książki, bo czas mnie
goni, a tu kuchnię trzeba od czasu do czasu posprzątać i tak nie dopatrzyłam. Piekłam na termoobiegu, żeby energię i oczywiście CZAS zaoszczędzić. Polecam Wam, wszystko piecze się szybciej i temperaturę możecie spokojnie o 20 stopni zmniejszyć, czyli czysta oszczędność. No i placek też Wam oczywiście polecam, pysznym
rabarbarowy, ale
owoce możecie innymi zastąpić.2 duże łodygi
rabarbaru100 g
mąki ryżowej100 g
mąki kukurydzianej100 g
mąki kasztanowej150 g
margaryny roślinnej150 g
cukrucukier waniliowycukier puderRabarbar obrać, pokroić na kawałki, zasypać trzema łyżkami
cukru, wymieszać i odstawić na chwilę. W tym czasie wymieszać wszystkie składniki, aż
zrobi się z nich kruszonka. Część wysypać do formy i uklepać. wyłożyć
rabarbar i na wierzch posypać pozostałą kruszonkę.Piec ok. 15 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku przy temperaturze 170 ˚C (termoobieg).
Mąkę można oczywiście inną zastąpić, jeśli gluten nie gra roli.