Wykonanie

Przepis znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Takie przepisy zawsze sprawiają mi najwięcej przyjemności i radości, ponieważ wiem, że są sprawdzone, a poza tym nigdy nie wiem co z nich wyjdzie, ale zawsze jestem pewna, że to będzie coś pysznego. Tak właśnie było w tym przypadku. Nie mogłam się zdecydować jaki przepis wybrać, ale mama pomogła mi w podjęciu decyzji bo sama dawno nie robiła tego ciasta i nie była pewna co z niego wyjdzie, więc zabawa była :DSkładniki:6
żółtek250g
margaryny /kostka/2 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru pudru1/2
torebki cukru waniliowego1 łyżeczka sodki/proszku do pieczenia1kg
rabarbaru3/4 szklanki
cukruPrzygotowanie:
Rabarbar myjemy i osuszamy. Odcinamy końce, a następnie obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i zasypujemy
cukrem. Odstawiamy.Na stolnicę wysypujemy
mąkę,
sodkę,
cukier puder oraz
cukier waniliowy i robimy dołek do którego wrzucamy
żółtka. Całość energicznie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części: większą i mniejszą.Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Z większej części cista odrywamy kawałeczki i przylepiamy do dna tak by pokryło całą powierzchnię. Wierzch posypujemy
bułką tartą. Wykładamy odsączony
rabarbar. Wierzch przykrywamy mniejszą częścią ciasta również poprzez odrywanie kawałków masy.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 55 minut w temperaturze 180 stopni.Gotowe wystawiamy i posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego :)
