ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Przepis znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Takie przepisy zawsze sprawiają mi najwięcej przyjemności i radości, ponieważ wiem, że są sprawdzone, a poza tym nigdy nie wiem co z nich wyjdzie, ale zawsze jestem pewna, że to będzie coś pysznego. Tak właśnie było w tym przypadku. Nie mogłam się zdecydować jaki przepis wybrać, ale mama pomogła mi w podjęciu decyzji bo sama dawno nie robiła tego ciasta i nie była pewna co z niego wyjdzie, więc zabawa była :D
Składniki:
6 żółtek
250g margaryny /kostka/
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 torebki cukru waniliowego
1 łyżeczka sodki/proszku do pieczenia
1kg rabarbaru
3/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy i osuszamy. Odcinamy końce, a następnie obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, sodkę, cukier puder oraz cukier waniliowy i robimy dołek do którego wrzucamy żółtka. Całość energicznie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części: większą i mniejszą.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Z większej części cista odrywamy kawałeczki i przylepiamy do dna tak by pokryło całą powierzchnię. Wierzch posypujemy bułką tartą. Wykładamy odsączony rabarbar. Wierzch przykrywamy mniejszą częścią ciasta również poprzez odrywanie kawałków masy.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 55 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe wystawiamy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/05/kruche-ciasto-z-rabarbarem.html