Wykonanie
Zwykle zastanawiamy się co tu ugotować i wtedy przychodzą nam najdziwniejsze składniki, trudne pomysły, które skutecznie utrudniają nam gotowanie. Bo przecież to takie mozolne. Czy nie macie tak od czasu do czasu? Nawet ja, totalna fanatyczka gotowania, mam niestety czasami takie dni, że chce mi się powiedzieć – nie, dziś kuchnia zamknięta. Ale spokojne, wystarczy wtedy policzyć do dziesięciu (jak w większości kryzysowych sytuacji), wykonać kilka głębokich oddechów, wyłączyć myślenie i zajrzeć do lodówki. A tam na sto procent znajdzie się
marchewka.
Ziemniaki i tak każdy w domu ma, do tego można dodać jeszcze
groszek i stworzyć zupełnie bez stresu, bardzo prostą i pyszną zapiekankę. Jest ona wegańska i oczywiście nie zawiera glutenu. Podpowiem Wam po cichu, że super smakuje z
ketchupem. Zapraszam.kilka
marchewekkilka
ziemniaków2 – 3
cebulegroszek zielony (u mnie mrożony)
śmietana roślinna (u mnie ryżowa)2 łyżki pełnotłustej
mąki sojowej (można zastąpić
mąką lub
płatkami owsianymi, jeżeli nie musimy unikać glutenu)1 łyżeczka
currysólnieco
chiliZiemniaki,
marchewki i
cebulę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami (najlepiej robotem), dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie, wyłożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 45 minut przy ok. 200 °C .