ßßß Cookit - przepis na Kalarepa w sosie pomidorowym

Kalarepa w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Czy lubicie proste dania? Takie najprostsze? Niektóre z nich są tak oczywiste, że dziwię się, dlaczego dopiero teraz na nie wpadłam. Czasami nie wiem, czy to co wymyślam jest nowe, czy też powszechnie znane, bo jak to możliwe, że kalarepa w takim wydaniu nie jest jadana zawsze i wszędzie? Najczęściej gotowałam kalarepę w sosie śmietanowym z dodatkiem ziół, a tym razem jakoś tak sięgnęłam po sos pomidorowy i przyprawiłam podobnie do sosu do spaghetti.
Efekt był taki:
– Co to jest?
Kalarepa.
– Co? Z pomidorami? Hmm... mmmmm... ale pycha!
Nie wierzycie? Spróbujcie sami, niezwykle smacznie i tanio :-)
2 małe kalarepy
1 duża cebula
sos pomidorowy
nieco oliwy z oliwek
sól
chili
bazylia
oregano
opcjonalnie czosnek
Cebulę pokroić w kostkę i posmażyć powoli z oliwą. Kalarepki pokroić w słupki, dodać do cebuli i dusić pod przykryciem, aż zrobią się miękkie, ale nie rozgotowane. Można dolać nieco wody, aby się nie przypaliły. Doda sos, zagotować i na koniec dodać przyprawy i zioła. Świeżą bazylię należy dodać dopiero na stole, bezpośrednio przed podaniem, w przeciwnym razie jej listki ściemnieją pod wpływem wysokiej temperatury.
Najlepiej podawać z ziemniakami, ryżem, bulgurem, kuskusem, choć nam smakowało z makaronem pełnoziarnistym.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2014/06/kalarepa-w-sosie-pomidorowym.html