ßßß Cookit - przepis na Wegański tort

Wegański tort

nazwa

Wykonanie

Prawie perfekcyjny :-) Może nawet już całkiem, ale ja jakoś wiecznie coś chcę ulepszać. W każdym razie to najlepsze ciasto wegańskie, które wyszło spod mojej ręki, nie-weganie to również potwierdzają. Będzie więc pewnie jeszcze nie raz powtarzane w wielu wersjach, bo jak wiecie, najważniejsza jest dobra baza, a potem, można popuścić fantazji wodze...
Przepis jest od Avki, autorki bloga zielone love, a przepis na biszkopt od Kasi, autorki bloga matka weganka .
Dlaczego marudzę, że nie jest perfekcyjny? Przecież wyrósł przecudownie, puchaty jest i sprężysty, da się idealnie kroić, w smaku też rewelacyjny. Świetny przepis. Jest jednak jedna sprawa w wegańskich ciastach, która mi nieco nie daje spokoju. Otóż, z niczego nic nie ukręcisz, czyli musisz dodać czegoś, aby ciasto urosło. Skoro nie ma jajek, to jedynie placek plaskaty wyrósłby, więc trzeba dodać dużo proszku do pieczenia. Spora ilość proszku odbija się na smaku. Ostatnio wyczytałam, że zamiast normalnego proszku można dodać proszek z kamienia winnego (Weinstein Backpulver). Smak jest rzeczywiście o wiele lepszy. Następnym razem spróbuję dodać nieco mniejszą ilość proszku, poproszę go aby wyrósł mi równy i zrobię więcej warstw. Wtedy powinien być idealny. Wy jednak nie czekajcie, aż ja tu zadowolę moje wygórowane wymagania, zachęcam Was do spróbowania, bo jest super i na pewno się uda, to jest już mój drugi.
Biszkopt
3 szklanki mąki pszennej (u mnie orkiszowa)
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1,5 torebki cukru waniliowego (pominęłam)
3/4 szklanki oleju roślinnego
1,5 szklanki mleka roślinnego z rozpuszczoną w niej pełną łyżeczką sody
(jeśli dajemy mleko sojowe, to pół na pół z wodą)
2 łyżki soku z cytryny (u mnie ocet)
Krem
600 ml mleka roślinnego (sojowego nie polecam, mi się na nim nie udaje, polecam owsiane)
2 opakowania budyniu śmietankowego
Cukier – ilość według opakowania na budyniu
1 płaska łyżka kakao
125 g margaryny
nieco rumu do smaku
Biszkopt: wymieszać suche składniki, dodać mokre i wymieszać. Całość przełożyć do tortownicy (ja miałam tortownicę o średnicy 26 cm). Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Biszkopt pozostawić do ostygnięcia (jeśli mamy czas to na 12 godzin, jeśli nie, do ostudzenia). Następnie przekroić go na 3 części.
Krem: ok. 400 ml mleka roślinnego zagotować. W pozostałej ilości mleka rozpuścić proszek budyniowy, cukier, kakao i dodać miksturę do zagotowanego mleka. Mieszać, by nie przypalić (!). Ostudzić, ale tak, by nie powstał kożuch na budyniu*. Następnie dodać margarynę, rum i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
*Aby uniknąć skórki na budyniu podczas studzenia można przykryć go folią. Folia musi dokładnie przylegać do powierzchni budyniu. Po ostygnięciu zdjąć folię i gotowe.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2014/02/weganski-tort.html