Wykonanie
Znów deficyt składników.. jak to u mnie :)Brakło
proszku do pieczenia,
margaryny to już standardowo nie ma.Dziś murzynek na sodzie oczyszczonej,
oleju i occie bez
jajek.Trochę oryginalnie nie sądzicie?A i tak szybko i prosto :)
Pierwsza pozycja z Googli i mamy przepis od Kristi, który poleca sporo osób .Tytuł posta zmieniony z racji, że coniektórym inaczej się kojarzył ;)Składniki:2 szklanki
cukru3 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soli1/2 szklanki gorzkiego
kakao2 szklanki
wody1 szklanka
oleju roślinnego2 łyżki
octu1 łyżeczka
cukru waniliowego lub aromatuNagrzej piekarnik do temperatury 175°C. Wymieszaj
cukier z
mąką,
sodą oczyszczoną,
solą i
kakao. Dodaj
wodę,
olej roślinny,
ocet i
wanilię. Mieszaj łyżką do uzyskania gładkiej masy. Wlej do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
bułką tartą blachy. Piecz przez ok. 50-60 min (do tzw. suchego patyczka, gdy wykałaczka wetknięta w ciasto będzie czysta).Mam piekarnik gazowy i u mnie czas pieczenia z reguły jest dłuższy niż w elektrycznych. Nie mam też termoobiegu. Jeśli nie chcecie zakalca typu brownie to za każdym razem razem sprawdzajcie patyczkiem!! W oryginalnym przepisie czas pieczenia wynosił 40 min ale u mnie duża część patyczka była mokra i oblepiona.