ßßß
Na Ogólnopolskim Festiwalu Kulinarnym w Katowicach podawano dorsza z salsą z mango, a że nie załapałam się na ani jeden kawałek postanowiłam przyrządzić go w domu. Akurat w piątek w Lidlu spotkałam świeżą polędwicę z dorsza, więc była w sam raz na sobotni obiad. Rybka wyszła aromatyczna i krucha, zaś salsa z mango z dodatkiem papryki i soku z limonki świetnie się z nią komponowała.Składniki, 2 porcje:Ryba:2 filety polędwicy z dorsza3 ząbki czosnkusok z 1/2 cytryny1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka suszonej bazylii6 łyżek oliwy z oliwek100 g masłasól, pieprzSalsa:1 dojrzałe mangosok z 1/2 limonki1 cebula szalotka lub czerwona1/2 sztuki czerwonej papryki1/2 pęczka natki pietruszkisól, pieprz2 łyżki oliwy z oliwekszczypta pieprzu cayenneWykonanie:Ryba: Rybę opłukać, osuszyć i skropić z obu stron sokiem z cytryny. Przygotować naczynie żaroodporne do pieczenia ryby i posmarować je 3 łyżkami oliwy z oliwek. Rybę z każdej strony oprószyć solą oraz pieprzem. W osobnym naczyniu połączyć ze sobą pozostałą oliwę, tymianek, bazylię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą posmarować rybę z obu stron. Umieścić rybę w naczyniu żaroodpornym i położyć na wierzch kilka plasterków masła. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Na ostatnie 5 minut włączyć funkcję grilla w piekarniku, dzięki temu skórka z wierzchu lekko się przyrumieni.Salsa: Mango umyć i obrać ze skóry. Oddzielić miąższ od pestki i pokroić go w drobną kostkę. Paprykę umyć, wydrążyć pestki i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Natkę pietruszki oraz dymkę ( lub czerwoną cebulę) drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce, polać je oliwą z oliwek, skropić sokiem z limonki i przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą pieprzu cayenne. Salsę należy przygotować na 30 min przed podaniem ryby.
