Wykonanie

Na Ogólnopolskim Festiwalu Kulinarnym w Katowicach podawano
dorsza z salsą z
mango, a że nie załapałam się na ani jeden kawałek postanowiłam przyrządzić go w domu. Akurat w piątek w Lidlu spotkałam świeżą
polędwicę z
dorsza, więc była w sam raz na sobotni obiad.
Rybka wyszła aromatyczna i krucha, zaś salsa z
mango z dodatkiem
papryki i
soku z limonki świetnie się z nią komponowała.Składniki, 2 porcje:
Ryba:2 filety
polędwicy z
dorsza3 ząbki
czosnkusok z 1/2
cytryny1 łyżeczka suszonego
tymianku1 łyżeczka suszonej
bazylii6 łyżek
oliwy z oliwek100 g
masłasól,
pieprzSalsa:1 dojrzałe
mangosok z 1/2
limonki1
cebula szalotka lub czerwona1/2 sztuki
czerwonej papryki1/2 pęczka
natki pietruszkisól,
pieprz2 łyżki
oliwy z oliwekszczypta
pieprzu cayenneWykonanie:
Ryba:
Rybę opłukać, osuszyć i skropić z obu stron
sokiem z cytryny. Przygotować naczynie żaroodporne do pieczenia
ryby i posmarować je 3 łyżkami
oliwy z oliwek.
Rybę z każdej strony oprószyć
solą oraz
pieprzem. W osobnym naczyniu połączyć ze sobą pozostałą
oliwę,
tymianek,
bazylię oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą posmarować
rybę z obu stron. Umieścić
rybę w naczyniu żaroodpornym i położyć na wierzch kilka plasterków
masła. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Na ostatnie 5 minut włączyć funkcję grilla w piekarniku, dzięki temu skórka z wierzchu lekko się przyrumieni.Salsa:
Mango umyć i obrać ze skóry. Oddzielić miąższ od pestki i pokroić go w drobną kostkę.
Paprykę umyć, wydrążyć pestki i pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
Natkę pietruszki oraz
dymkę ( lub
czerwoną cebulę) drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce, polać je
oliwą z oliwek, skropić
sokiem z limonki i przyprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz szczyptą
pieprzu cayenne. Salsę należy przygotować na 30 min przed podaniem
ryby.

