ßßß Cookit - przepis na Dorsz z salsą z mango

Dorsz z salsą z mango

nazwa

Wykonanie

Na Ogólnopolskim Festiwalu Kulinarnym w Katowicach podawano dorsza z salsą z mango, a że nie załapałam się na ani jeden kawałek postanowiłam przyrządzić go w domu. Akurat w piątek w Lidlu spotkałam świeżą polędwicę z dorsza, więc była w sam raz na sobotni obiad. Rybka wyszła aromatyczna i krucha, zaś salsa z mango z dodatkiem papryki i soku z limonki świetnie się z nią komponowała.
Składniki, 2 porcje:
Ryba:
2 filety polędwicy z dorsza
3 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonej bazylii
6 łyżek oliwy z oliwek
100 g masła
sól, pieprz
Salsa:
1 dojrzałe mango
sok z 1/2 limonki
1 cebula szalotka lub czerwona
1/2 sztuki czerwonej papryki
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta pieprzu cayenne
Wykonanie:
Ryba: Rybę opłukać, osuszyć i skropić z obu stron sokiem z cytryny. Przygotować naczynie żaroodporne do pieczenia ryby i posmarować je 3 łyżkami oliwy z oliwek. Rybę z każdej strony oprószyć solą oraz pieprzem. W osobnym naczyniu połączyć ze sobą pozostałą oliwę, tymianek, bazylię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą posmarować rybę z obu stron. Umieścić rybę w naczyniu żaroodpornym i położyć na wierzch kilka plasterków masła. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Na ostatnie 5 minut włączyć funkcję grilla w piekarniku, dzięki temu skórka z wierzchu lekko się przyrumieni.
Salsa: Mango umyć i obrać ze skóry. Oddzielić miąższ od pestki i pokroić go w drobną kostkę. Paprykę umyć, wydrążyć pestki i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Natkę pietruszki oraz dymkę ( lub czerwoną cebulę) drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce, polać je oliwą z oliwek, skropić sokiem z limonki i przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą pieprzu cayenne. Salsę należy przygotować na 30 min przed podaniem ryby.
Źródło:http://smakowisko.pl/dorsza-z-salsa-z-mango