ßßß
Wiem, że nie raz już to pisałam, ale po prostu uwielbiam takie „zwykłe” ciasta. Chociaż z ochotą zajadam kremowe desery i torty, to właśnie takie proste placki kojarzą mi się z ciepłem domowego ogniska, z dzieciństwem i czasami, gdy największym zmartwieniem była dziura na kolanie, którą trzeba było pokazać mamie po powrocie do domu po całym dniu zabawy na dworze ;) Piekę bardzo dużo i nie raz udaje mi się przygotować coś naprawdę pysznego, ale mam nadzieję, że Zuzia najlepiej pamiętać będzie takie właśnie ciasta, które zajadamy razem przy kubku kakao, oglądając bajki i tuląc się do siebie na kanapie, gdy za oknem szaro, buro i ponuro :)Ciasto jest prze-pysz-ne. Serio, już dawno nie jadłam tak dobrego placka z owocami. Jest mięciutkie, puszyste, z delikatnym chrupaniem kaszy manny i lekko orzechowym posmakiem mąki orkiszowej. Przepis na nie znalazłam u Beaty z fantastycznego bloga Niebo na talerzu (dokładnie tu) i od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Zmieniłam rodzaj mąki, bo zwykła mi „wyszła”, a do sklepu w deszczu jakoś nie bardzo chciało mi się z Zuzią pędzić, a do tego dodałam cynamon i skórkę pomarańczową, które tak wspaniale smakowały ze śliwkami zapiekanymi pod ciastem (cobbler). Całość okazała się tak smaczna, że chyba nie poleży długo :)Polecam :)Składniki na dużą formę o wymiarach około 30 x 40cm:2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej1 szklanka mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej2 łyżki kaszy manny2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki mielonego cynamonu200g niesolonego masła3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków4 jajkaskórka otarta z 1 pomarańczy400ml maślanki1 łyżka octuokoło 700g śliwekLukier:1/2 szklanki cukru pudru2 – 3 łyżki soku z pomarańczyWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę orkiszową, pszenną, oraz ziemniaczaną wymieszaj z kaszą, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Odstaw na bok.Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj pojedynczo jajka, ucierając dokładnie po każdym. Dodaj skórkę pomarańczową i jeszcze raz zmiksuj.Maślankę wymieszaj z octem i dodawaj do masy maślanej na zmianę z suchymi składnikami, zaczynając od mieszanki mąk. Za każdym razem miksuj dokładnie przed dodaniem kolejne porcji składników.Ciasto przelej do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj umyte śliwki (bez pestek).Piecz w temperaturze 160°C przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone odstaw w formie na około 10 minut, po czym ostrożnie wyjmij na kratkę (możesz też pozostawić je w formie do całkowitego wystygnięcia).Podczas gdy ciasto stygnie przygotuj lukier. Utrzyj cukier puder z sokiem z pomarańczy, dodając w razie potrzeby nieco więcej soku bądź cukru, by otrzymać dość gęsty, ale lejący się lukier. Udekoruj przestudzone ciasto.Smacznego :)