Wykonanie
Gigantyczne
jabłko, które zrobiłem na specjalną okazję, jaką były urodziny mojego brata. Pomyślałem, że jeśli obchodzi je jesienią, a w dodatku uwielbia
jabłka, to taki prezent będzie dla niego super fajną niespodzianką. Dodam, że brat i goście byli zachwyceni, a przy okazji wyręczyłem moją mamę, która od piewszych naszych urodzin zawsze sama wyczarowywała dla nas
torty urodzinowe.Przedstawiam mój pierwszy, własnoręcznie upieczony i udekorowany tort na każde jesienne urodziny:)))
Składniki:Ciasto:- 1 szklanka
musu jabłkowego,- 1 szklanka
maślanki,- 1 szklanka
oleju,- 4
jajka,- 4 i 1/4 szklanki
mąki tortowej,- 1 szklanka
cukru,- 4 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 2 łyżeczki
cynamonu.Masa
jabłkowa:- 1
galaretka jabłkowa,- 2 szklanki
musu jabłkowego.Masa budyniowa:- 4 szklanki
mleka,- 6 łyżek
mąki pszennej,- 4 łyżki
mąki ziemniaczanej,- 3 łyżki
cukru waniliowego,- 1 kostka
masła,- 1 szklanka
cukru pudru,- barwnik zielony i
pomarańczowy.Sposób przygotowania:Ciasto:Składniki płynne wymieszać trzepaczką we większej misce i dodać również wymieszane trzepaczką składniki sypkie. Całość szybko i dokładnie połączyć za pomacą łyżki. Ciasto po równo rozłożyć do wyłożonych folią aluminiową, dwóch metalowych misek o średnicy około 20 cm i upiec do zrumienienia. Po wystygnięciu każdą połówkę wydrążyć, uważając, aby nie się nie rozpadła.Masa
jabłkowa:
Galaretkę rozpuścić w połowie zalecanej porcji
wody i wmieszać
mus jabłkowy. Odstawić do lekkiego stężenia.Masa budyniowa:W szklance
mleka rozmieszać obie
mąki i
cukier waniliowy. Wlać do gotującej się reszty
mleka ciągle mieszając. Ugotowany
budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć z pudrem i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Powstałą masę podzielić na pół i do każdej dodać inny barwnik.Składanie
jabłka:Wydrążone połówki posmarować od środka masą budyniową (każdą innym kolorem) i do każdej wlać tężejąca masę
jabłkową.Odstawić do całkowitego stężenia. Następnie jedną połówkę posmarować kremem i nałożyć na drugą odwracając ją do góry dnem.
Jabłko dokładnie posmarować zielonym kremem, natomiast z
pomarańczowego zrobić mu rumieńce. Ogonek wykroić z wydrążonego ciasta i umieścić na czubku. Ja dodałem świeże listki
stewii.http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki