Wykonanie

Piernik staropolski piekłam w tym roku po raz pierwszy, dlatego wpis z przepisem pojawia się dopiero dziś, gdy
mogę już z pełnym przekonaniem polecić Wam go na przyszłość. Upiekłam go za namową siostry, z przepisu z książki „W staropolskiej kuchni przy polskim stole” podanego przez Anię w grupie Kulinarny Kącik. Byłam ciekawa, co sprawia, że od tylu lat króluje on na świątecznych stołach w
polskich domach.Piernik okazał się zdecydowanie wart zachodu i kilku tygodni oczekiwania. Jest miękki, niesamowicie aromatyczny i wprost rozpływa się w ustach. Możecie go przekładać powidłami, marcepanem lub dowolną masą (polecam
bakaliową lub
orzechową), podać jako całość, podzielić na mniejsze ciasta lub podać w formie piernikowej kostki polanej
czekoladą.Polecam :)Składniki:500g
miodu naturalnego400g
cukru250g niesolonego
masła1kg
mąki pszennej3 duże
jajka3 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 szklanki zimnego
mleka1/2 łyżeczki
soli80g
przyprawy do piernika (najlepiej domowej)garść posiekanych
orzechów włoskich i/lub 3 łyżki drobno posiekanej kandyzowanej
skórki pomarańczowej (opcjonalnie)Przełożenie:900g
powideł śliwkowych, marcepan lub ulubiona masa do przełożenia piernika
Polewa czekoladowa:300g
gorzkiej czekolady (70%
kakao)60g niesolonego
masłaDodatkowo:posiekane
orzechy,
płatki migdałów,
cukrowe posypki (opcjonalnie)Wykonanie:Przygotowanie piernika najlepiej zacząć na 4, a nawet 6 tygodni przed świętami, gdyż wymaga długiego leżakowania.
Miód,
cukier oraz
masło umieść w dużym garnku i podgrzewaj na małym ogniu, aż zacznie wrzeć, a
cukier się całkowicie rozpuści. Zdejmij mieszankę z ognia i wystudź.
Sodę rozprowadź w zimnym
mleku.Ostudzoną masę przelej do misy miksera (możesz też oczywiście wyrabiać ciasto ręcznie) i wyrabiaj mieszadłem z hakiem, dodając stopniowo
mąkę,
jajka, rozpuszczoną w
mleku sodę,
sól oraz
przyprawę do piernika. Gdy już wszystkie składniki dobrze się połączą i ciasto będzie jednolite, przełóż je do kamionkowego lub emaliowanego naczynia (szklane też się nada) i odstaw przykryte czystą ściereczką w chłodne miejsce (moje leżakowało w lodówce, zakryte folią spożywczą, by nie wciągało zapachów).

Początkowo ciasto będzie dość luźne, ale leżakując w zimnie stężeje i około 7 dni przed świętami będzie można je już upiec, by zdążyło zmięknąć.Przed pieczeniem podziel ciasto na 3 równe części (najlepiej zważyć całość i wtedy podzielić na 3). Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 40 x 25cm i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.*Piecz w temperaturze 160°C przez około 15 – 20 minut, aż ciasto wyrośnie i nabierze ciemnozłotego koloru. Sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe.Gotowe blaty ciasta wystudź. Wystudzone przełóż podgrzanymi powidłami bądź ulubioną masą, przykryj kawałkiem papieru do pieczenia i obciąż równomiernie. Odstaw w chłodne miejsce na 2 – 3 dni.Gotowy piernik podziel na 3, obcinając nierówne brzegi.By przygotować polewę, posiekaj
czekoladę i umieść wraz z
masłem w żaroodpornej miseczce. Rozpuść w kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce. Wymieszaj dokładnie i tak przygotowaną polewą oblej piernik. Udekoruj wedle uznania.Przechowuj w suchym, chłodnym miejscu.Smacznego :)

* Piekłam swoje blaty piernikowe w blachach do pieczenia
ciastek o nieco wyższym brzegu, ale można też piec je bez formy i później przyciąć brzegi piernika, by wyglądał schludnie i równo. Do resztek piernikowego ciasta polecam dodać trochę powideł, uformować z nich kulki i oblać roztopioną
gorzką czekoladą, by powstały pyszne piernikowe pralinki :)