ßßß Cookit - przepis na PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY

PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY

nazwa

Wykonanie

Przepis na ten piernik pochodzi z tajnego notatnika mojej mamy. Ciasto musi dojrzewać minimum 30 dni, dlatego warto zacząć przygotowania już w listopadzie. Ja je uwielbiam- pachnie nieziemsko, rozpływa się w ustach i zachowuje świeżość przez bardzo długi czas.
Składniki:
3 spody z ciasta
1/2 kg miodu wielokwiatowego
1 i 1/2 szklanki cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 całe jajka
2 żółtka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka soli
2 łyżki przyprawy do piernika
100 dag orzechów włoskich
ponadto:
słoiczek powideł śliwkowych
masa orzechowa
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mleka
1 łyżka masła
połówki orzecha do dekoracji
Miód, cukier i masło podgrzewamy w dużym garnku. Ściągamy naczynie z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
W 1/2 szklanki zimnego mleka rozpuszczamy sodę oczyszczoną i sól.
Orzechy włoskie siekamy drobno.
Do letniej masy z miodu, masła i cukru dodajemy przesianą mąkę. Dokładamy jajka i żółtka, sodę z mlekiem i solą, przyprawę oraz orzechy. Zarabiamy ciasto ręką.
Garnek owijamy suchą i czystą ściereczką. Obwiązujemy ją sznurkiem, bądź gumką i odstawiamy ciasto w chłodne, ciemne miejsce na minimum 30 dni.
Dojrzałe ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część rozwałkowujemy (podsypujemy ciasto obficie mąką, żeby nie przywierało do wałka i stolnicy) na placek wielkości blaszki do pieczenia (u mnie 40 cm x 30 cm). Pieczemy 3 placki osobno (na złoto). Gotowe spody przekładamy powidłami śliwkowymi (pierwsza warstwa) i masą orzechową (druga warstwa).
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Nie przestając mieszać dodajemy mleko i masło. Polewa musi być jednolita i błyszcząca. Polewamy nią piernik. Wierzch dekorujemy orzechami.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/12/piernik-staropolski-dojrzewajacy-czesc.html