ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe z karmelowym kremem…

Ciasto marchewkowe z karmelowym kremem…

nazwa

Wykonanie

Tydzień zaczął się dla nas dość pechowo chorobą Zuzi, która na szczęście nie trwała zbyt długo, ale dała się nam wszystkim we znaki. Córcia choruje baaardzo rzadko (odpukać w niemalowane), ale chyba dlatego właśnie jeszcze trudniej znosimy każde paskudne choróbsko, które ją łapie. Chyba nie ma nic gorszego, niż to okropne poczucie bezradności, gdy nie można nic zrobić, by ulżyć maluchowi, tylko czekać, aż minie najgorsze :(
Dziś już nasza dzielna dziewczynka czuje się dobrze – je, z zapałem rozporządza tatą i radośnie rozrzuca zabawki po salonie, uznałam więc, że najgorsze za nami ;) Teraz należy nam się trochę przyjemności po kilku ciężkich, nieprzespanych nocach, a cóż poprawia humor lepiej niż porządny kawałek ciasta z kremem do popołudniowej kawy? ;)
Ciasto marchewkowe należy do ścisłej czołówki moich ulubionych wypieków. Odkąd upiekłam je po raz pierwszy jakieś dwa lata temu, wracam do niego nieustannie i wciąż nie mam dość. Jest szybkie w przygotowaniu, nie wymaga użycia miksera (mniej zmywania ;) i daje tyle możliwości, co do sposobu podania, czy dekoracji. W dodatku wspaniale wpisuje się w jesienną aurę.
Ta wersja ciasta marchewkowego pochodzi z książki Rachel Allen „Cake” i przekonała mnie do siebie przede wszystkim kremem z dodatkiem masy kajmakowej, którą wszyscy w domu lubimy. Jak szaleć, to szaleć :))
Ciasto jest dokładnie takie, jak sobie wymarzyłam – wilgotne, aromatyczne i w sam raz słodkie. Krem karmelowy pasuje do niego idealnie i doskonale urozmaica całość, nadając ciastu bardziej odświętnego charakteru.
Polecam :)
Składniki na formę o średnicy 20cm:
300g startej na tarce marchwi (ja część ścieram na grubych, a część na drobnych oczkach)
75g orzechów włoskich lub pekan, posiekanych plus kilka sztuk do dekoracji (opcjonalnie)
2 duże jajka
150ml oleju roślinnego (użyłam rzepakowego)
200g jasnego brązowego cukru (np. muscovado)
175g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika dobrej jakości
szczypta soli
Na krem:
250g serka kremowego
200g cukru pudru, przesianego
3 łyżki masy kajmakowej z puszki (dulce de leche)
3 łyżki miękkiego, niesolonego masła (można pominąć)
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek, do pieczenia, sodę oraz przyprawy przesiej do miski.
Jajka roztrzep w osobnej misie i połącz z olejem oraz cukrem. Wmieszaj tartą marchew oraz posiekane orzechy. Dodaj przesiane suche składniki i wymieszaj łyżką, tylko do połączenia składników (jak przy muffinach).
Przygotuj dwie okrągłe formy o średnic 20cm wysmarowane masłem i wyłożone papierem do pieczenia (tylko dno) i rozdziel pomiędzy nie ciasto. Jeżeli nie masz dwóch form, połowa ciasta może śmiało czekać, aż pierwszy blat będzie upieczony.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około 30 – 35 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw w formie przez około 5 minut, po czym przenieś na kratkę do studzenia.
Podczas gdy ciasto stygnie, przygotuj krem. Wszystkie składniki umieść w misie miksera i zmiksuj na gładką, jednolitą masę*. Jeżeli będzie zbyt rzadka, wystarczy wstawić ją do lodówki na 15 – 20 minut, by lekko stężała.
By przygotować ciasto, ułóż pierwszy z blatów na paterze i posmaruj połową kremu. Przykryj drugim blatem i wyłóż na wierzch resztę. Udekoruj połówkami orzechów.
Przechowuj w lodówce.
Smacznego :)
*Gdyby pozostały grudki, możesz przetrzeć krem przez sitko.
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/10/16/ciasto-marchewkowe-z-karmelowym-krememcarrot-cake-with-caramel-filling