Wykonanie
Ciasto
marchewkowe zdecydowanie znajduje się na
słodyczowym podium u mnie w domu. Lubię je przygotowywać z kilku istotnych powodów: jest szybkie do zrobienia, jest dietetyczne, jest pyszne. Co do smaku...
marchewka nie jest w nim wcale wyczuwalna. Ciasto w efekcie końcowym jest idealne - wilgotne i puszyste. To co kocham najbardziej :) Nie ma co się rozpisywać, musicie koniecznie je wypróbować !
Składniki:1,5 szklanki startej
marchewki (ok. 3 sztuki)1,5 szklanki
mąki pszennej4
jajka1 szklanka
oleju3/4 szklanki
cukru brązowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
sody1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
przyprawy do piernika1 łyżka
cukru waniliowegoszklanka mieszanki studenckiejpół łyżeczki
soliPolewa:100 g kremowego
serka (u mnie Almette
śmietankowy)2 łyżeczki
miodu2 łyżki
masłaPrzygotowanie:1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).2.
Marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach.3.
Jajka ubijamy mikserem wraz z
cukrami. Następnie zaczynamy powoli dolewać
olej. Ciągle ubijając dodajemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia,
sodą i
solą. Ciasto powinno być gęste.4. Do masy dodajemy
przyprawę do piernika i
cynamon. Na końcu wsypujemy
marchewkę i mieszankę studencką. Całość mieszamy.5. Tortownicę (u mnie o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 minut (do suchego patyczka).6. Polewa:
masło ucieramy za pomocą miksera. Dodajemy po łyżeczce
serka i nadal miksujemy. Następnie dodajemy
miód. Polewą smarujemy wierzch zimnego ciasta i schładzamy w lodówce.Smacznego :)