ßßß Cookit - przepis na Dietetyczne ciasto marchewkowe

Dietetyczne ciasto marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Ciasto marchewkowe zdecydowanie znajduje się na słodyczowym podium u mnie w domu. Lubię je przygotowywać z kilku istotnych powodów: jest szybkie do zrobienia, jest dietetyczne, jest pyszne. Co do smaku... marchewka nie jest w nim wcale wyczuwalna. Ciasto w efekcie końcowym jest idealne - wilgotne i puszyste. To co kocham najbardziej :) Nie ma co się rozpisywać, musicie koniecznie je wypróbować !
Składniki:
1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3 sztuki)
1,5 szklanki mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka oleju
3/4 szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka cukru waniliowego
szklanka mieszanki studenckiej
pół łyżeczki soli
Polewa:
100 g kremowego serka (u mnie Almette śmietankowy)
2 łyżeczki miodu
2 łyżki masła
Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
2. Marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach.
3. Jajka ubijamy mikserem wraz z cukrami. Następnie zaczynamy powoli dolewać olej. Ciągle ubijając dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Ciasto powinno być gęste.
4. Do masy dodajemy przyprawę do piernika i cynamon. Na końcu wsypujemy marchewkę i mieszankę studencką. Całość mieszamy.
5. Tortownicę (u mnie o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 minut (do suchego patyczka).
6. Polewa: masło ucieramy za pomocą miksera. Dodajemy po łyżeczce serka i nadal miksujemy. Następnie dodajemy miód. Polewą smarujemy wierzch zimnego ciasta i schładzamy w lodówce.
Smacznego :)
Źródło:http://filizanka-smakow.blogspot.com/2014/11/dietetyczne-ciasto-marchewkowe.html