Wykonanie
Czasem są takie chwile kiedy człowiek ma dosyć słodkiego, a chciałby jednak coś przekąsić. Zdarza się również, że mamy gości jednak połowa się odchudza, a druga połowa nie może słodkiego z przyczyn zdrowotnych. Co wtedy robić? Głupio przecież podać tylko paluszki.Z pomocą przychodzą nam ciasta wytrawne. Ładna
tarta ucieszy nie tylko podniebienie, ale również oko. Już Johann Wolfgang von Goethe mawiał, iż "Jedzenie powinno najpierw cieszyć oko, a dopiero
potem żołądek" .Na blogu prezentowałam już kilka przepisów na wytrawne tarty, np. tartę z
cukinią i
bakłażanem lub tartę z
pieczarkami. Dziś proponuję tartę z
gruszką i
serami pleśniowymi.
Do sporządzenia
spodu potrzebne będą:200g
mąki pszennej125g
serka homogenizowanego o naturalnym smaku/
jogurtu naturalnego/
twarożku75g
masła1
jajkoDo sporządzenia nadzienia potrzebne będą:200g
śmietany 18% /
jogurtu greckiego1
gruszka200g
sera pleśniowego camembert /
brie100g
sera pleśniowego rokpol3 garści
orzechów włoskichsól i
pieprz do smakudo dekoracji
kiełki lucerny i
soczewicy oraz
sos balsamiczny lub
konfitura z
żurawinyPrzygotowanie:Przy użyciu dowolnego robota kuchennego (tudzież cudzych rąk :) wyrabiamy ciasto, do momentu uzyskania jednolitej sprężystej konsystencji. W razie potrzeby dodać
mąki. Po wyrobieniu ciasto zawinąć w folię i schować na godzinę do lodówki.Formę na tartę (polecam taką z wyjmowanym dnem z Ikei) smarujemy
olejem i wysypujemy
mąką. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek o wymiarach nieco większych od formy (aby starczyło na wyklejenie rantów). Ciasto jest elastyczne i sprężyste, rozwałkowuje się bez problemu (w przeciwieństwie do ciasta kruchego). Ciasto w formie dobrze jest nakłuć widelcem, aby nie wyrosło podczas pieczenia. Po wyklejeniu formy chowamy je jeszcze do lodówki, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 o C. Spód pieczemy ok.20 min.Gdy spód się piecze przechodzimy do przygotowania nadzienia.
Śmietanę mieszamy z
solą i
pieprzem.
Gruszkę kroimy w cienkie półplasterki.
Ser rokpol ścieramy na tarce. Jeśli chodzi o
ser camembert nie ma sensu kroić go wcześniej w plasterki (ja popełniłam ten błąd) ponieważ zaraz się poskleja, lepiej kroić go w trakcie układania na tartę.Po upieczeniu
spodu wykładamy na niego
śmietanę, posypujemy
serem rokpol. Następnie na przemian układamy
gruszkę z
serem camembert. Wierzch posypujemy resztą
sera rokpol,
solą,
pieprzem oraz
orzechami włoskimi. Całość wstawiamy ponownie do piekarnika do ok. 180 o C na ok. 12 min, aby
ser się rozpuścił.
Przed podaniem dekorujemy tartę
kiełkami oraz
sosem balsamicznym lub
żurawiną według upodobań. Danie dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.Jeśli zostanie nam ciasta i dodatków możemy nałożyć je do małych kokilek i upiec małe przekąski. Również w takiej formie danie dobrze się sprawdza.